Pamiętnik Puławski: prace Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, z. 139
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Pamiętnik Puławski: prace Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, z. 139 by Subject "chemical protection, biological protection"
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
Item Wpływ sposobów ochrony pszenicy ozimej na jakość ziarna konsumpcyjnego(IUNG-PIB, 2005) Nowak, Władysław; Sowiński, Józef; Pietr, Stanisław J.; Kita, WłodzimierzW badaniach określono wpływ sposobów ochrony pszenicy na jakość ziarna konsumpcyjnego. W doświadczeniu przeprowadzonym w RZD Pawłowice należącym do AR we Wrocławiu określono wpływ ochrony fungicydami oraz bakterią Pseudomonas fluorescens (szczep PSR21) na wybrane parametry jakości ziarna dwóch odmian pszenicy ozimej Kobra i Zyta. Zebrane ziarno miało wysoką wartość technologiczną. W badanym okresie sposób ochrony nie miał istotnego wpływu na jego jakość. Wysoka temperatura powietrza w okresach intensywnego wzrostu oraz mała suma opadów nie sprzyjały rozwojowi chorób i efekt zastosowanych zabiegów ochronnych był mały. Odmiana Zyta odznaczała się lepszymi parametrami jakościowymi niż Kobra. Największe zróżnicowanie (na poziomie istotności a