Digital Library

Institute of Soil Science and Plant Cultivation

State Research Institute

 

Communities in DSpace

Select a community to browse its collections.

Now showing 1 - 5 of 6
  • Bibliografia Publikacji Pracowników IUNG-PIB jest zbiorem opisów bibliograficznych publikacji pracowników Instytutu.
  • Czasopisma naukowe: Polish Journal of Agronomy (kontynuacja Pamiętnika Puławskiego); Nawozy i Nawożenie ( Fertilizers and Fertilization)
  • "Pamiętnik Puławski" jest kontynuacją ukazującego się w okresie międzywojennym "Pamiętnika PINGW". Publikacja zawiera syntetyczne opracowania wyników badań prowadzonych przez pracowników IUNG, opatrzone streszczeniami w języku angielskimi i rosyjskim. W latach 1961-2010 opublikowano 152 zeszyty "Pamiętnika Puławskiego". Kontynuatorem tej publikacji jest czasopismo "Polish Journal of Agronomy"
  • Zbiór zawiera instrukcje upowszechnieniowe, wdrożeniowe, zalecenia agrotechniczne, materiały szkoleniowe.
  • Zbiór zawiera prace doktorskie obronione w IUNG-PIB oraz Monografie i Rozprawy Naukowe

Recent Submissions

Item
Historia puławskiego ośrodka nauk rolniczych
(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, 2024) Hołubowicz-Kliza, Grażyna; Stochmal, Robert; Mikulska, Katarzyna
Szanowni Państwo W bogatej, obfitującej w doniosłe dla Polski wydarzenia, historii Puław – są dwa okresy, które łączy wspólne przesłanie „ocalić od zapomnienia”. Pierwszy z tych okresów wiąże się z działalnością książęcej rodziny Czartoryskich, przypadającą na lata 1731–1832. Okresowi temu poświęcono wiele opracowań i analiz. Zwraca się w nich uwagę na różne aspekty działalności rodziny książąt Czartoryskich takie jak: wspieranie dążeń niepodległościowych, aktywność w sferze polityki i wspierania reform, kształtowanie postaw patriotycznych społeczeństwa, wspieranie artystów reprezentujących różne dziedziny sztuki, tworzenie i wzbogacanie zbiorów muzealnych, budowa nowych obiektów w Osadzie Pałacowej, zakładanie parku i ogrodów, wspieranie nowoczesnego rolnictwa, oświaty i kultury ludności rolniczej. Ten okres chlubnie zapisał się w historii i pamięci polskiego społeczeństwa. Znacznie mniej uwagi poświęcono dotychczas II okresowi w historii Puław, zwanych też przez szereg lat Nową Aleksandrią. Ten okres rozpoczynający się w 1862 r. trwa do chwili obecnej. Jego wyznacznikiem jest utworzenie i funkcjonowanie ośrodka nauk rolniczych. Tym problemom na tle historii Puław poświęcano dotychczas relatywnie mniej miejsca w opracowaniach naukowych. Część z nich miała charakter fragmentaryczny i dotyczyła działalności placówek naukowych funkcjonujących w ciągu ponad 160-letniego okresu. Powstałe dotychczas różnego rodzaju opracowania (prezentacje i publikacje) wiązały się z reguły z jubileuszami. Są one niewątpliwie ważnymi źródłami informacji, przydatnymi do opracowania całej niezwykle bogatej historii Puławskiego Ośrodka Nauk Rolniczych. Dał się jednak zauważyć brak opracowania o charakterze szerszym. Istniejącą lukę w piśmiennictwie wypełnia opracowanie poświęcone dziejom Puławskiego Ośrodka Nauk Rolniczych, przygotowane przez Zespół pod kierunkiem Pani dr inż. Grażyny Hołubowicz-Klizy. Autorzy zgromadzili i opracowali bogaty materiał źródłowy. W sposób szeroki przedstawili dokonania naukowe, upowszechnieniowe i wdrożeniowe wspierające polskie rolnictwo. Pokazali również wpływ powstania i funkcjonowania Ośrodka Nauk Rolniczych na codzienne życie i atmosferę Puław. Efektem pracy i osobistego zaangażowania całego Zespołu jest niniejsze opracowanie, do lektury którego gorąco Państwa zachęcam. Jest to praca, którą warto i należy przeczytać. Przemawiają za tym słowa z wiersza C.K. Norwida: „Żeby widzieć drogę przyszłą trzeba wiedzieć skąd się przyszło”. Uprzejmie składam wyrazy uznania całemu Zespołowi Autorskiemu za zaangażowanie i podjęcie pracy nad przydatnym dla różnych grup zainteresowanych opracowaniem. Opracowanie to jest cenną formą promocji osiągnięć nauk rolniczych w Polsce, a jednocześnie pokazuje wkład nauki do rozwoju rolnictwa. prof. dr hab. Stanisław Krasowicz
Item
From Nutrition to Energy: Evaluating the Role of Rye (Secale cereale L.) Grain in Sustainable Food Systems and Biofuel Applications
(MDPI, 2025) Berbeć, Adam Kleofas; Wyzińska, Marta
Rye (Secale cereale L.), a cereal with valuable agronomic and nutritional benefits, contributes to sustainable agriculture, especially in areas where more demanding crops cannot be cultivated due to the poor agronomic value of soil. This review explores rye grain quality optimization strategies through production techniques. The quality and yield of grain are under the significant impact of agronomic factors, such as variety selection, crop rotation, soil tillage, fertilization, sowing practices, chemical protection, and harvest timing. It is also under the strong influence of the chosen farm’s management strategy, like organic or conventional farming system. This review emphasizes its diverse potential utilization routes, and the importance of bioactive compounds, dietary fibers, phenolic acids, phytoestrogens, and benzoxazinoids that enhance its value as a functional food. Cereal grain with quality issues cannot be used as food for humans, however, it can still be utilized alternatively as a renewable biofuel. This review showed rye grain to have a potential to contribute to sustainable agriculture and at the same time build farms’ resilience through possible alternative utilization strategies. It can serve as both a food source and a sustainable biofuel, offering a dual-purpose solution within the circular bioeconomy.
Item
Signal molecules and enzymes produced by Rhizobium leguminosarum sv. trifolii strains originating from the subpolar and temperate climate zones as elements of adaptation to low temperature stress
(Elsevier, 2025) Janczarek, Monika; Adamczyk, Paulina; Gałązka, Anna; Marzec-Grządziel, Anna; Wójcik, Magdalena; Polakowski, Cezary; Maciejczyk, Natalia; Bieganowski, Andrzej
Rhizobium leguminosarum sv. trifolii is a soil bacterium capable of establishing a nitrogen-fixing symbiosis with Trifolium spp. (clover) plants. In this study, two subpopulations of Rlt strains derived from the subpolar and temperate climate zones were characterized with respect to different physiological and metabolic traits. In addition, the influence of temperature on these processes was examined. Our results indicated that all the rhizobial strains grew at pH 5–9, tolerated salinity, and were sensitive to a majority of antibiotics. Moreover, the subpolar strains proved to be more tolerant to salinity than the temperate strains. A great majority of the strains (83.8 %) produced acyl-homoserine lactones in a wide range of temperatures (10–25 ◦C). Although no difference in the frequency of this trait between the subpopulations was found, more highly efficient AHL-producers were found among the temperate strains. In terms of the production of iron-chelating compounds and phosphate solubilization, half of the studied Rlt strains exhibited these traits, but more effective isolates were identified within the temperate subpopulation. These rhizobia also synthesized high amounts of indole-3-acetic acid and exhibited ACC deaminase activity, which is important for the regulation of the plant hormone ethylene. Some differences in phenotypic profiles between the individual strains were observed. The temperature range of 20–25 ◦C was optimal, whereas lower temperatures negatively affected the production of these molecules. In addition, the Rlt population exhibited a large diversity with respect to the auxiliary genetic content and metabolic potential. In conclusion, the Rlt strains produced a large set of signal molecules and enzymes and utilized a variety of carbon, nitrogen, phosphorus, and sulfur sources, which ensures their successful adaptation to various environments.
Item
Materiały konferencyjne „Preparaty mikrobiologiczne w rolnictwie i ochronie środowiska” Puławy, 27–28 maja 2025 roku
(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, 2025) Praca zbiorowa pod redakcją Anny Gałązki
Produkcja preparatów mikrobiologicznych jest obecnie jednym z najszybciej rozwijających się segmentów rynku rolno-spożywczego. Wzrastająca świadomość konieczności ograniczania nadmiernej chemizacji rolnictwa, a jednocześnie utrzymania wysokiej bioróżnorodności i aktywności biologicznej gleb spowodowała, że znacząco zwiększyło się zainteresowanie naturalnymi środkami stosowanymi w rolnictwie. Jedną z takich koncepcji jest wykorzystanie biotechnologicznych cech i właściwości metabolicznych mikroorganizmów do opracowania i produkcji preparatów mikrobiologicznych, biostymulatorów lub biologicznych środków ochrony roślin, których czynnikiem aktywnym są mikroorganizmy. Stosowanie preparatów mikrobiologicznych w rolnictwie stanowi efektywne i bezpieczne rozwiązanie, które może okazać się niezbędne w obliczu zarówno intensyfikacji produkcji rolnej, jak i zmian klimatu. Jest to nie tylko ważne w celu utrzymania wysokiej aktywności biologicznej gleb, ale także w kontekście biostymulacji i ochrony roślin. W przypadku ograniczenia negatywnego oddziaływania czynników zewnętrznych stosowana biostymulacja roślin obejmuje przede wszystkim: przyspieszanie procesów życiowych roślin, zwiększanie odporności roślin na warunki stresowe oraz stymulację rozwoju części nadziemnych i podziemnych roślin. Ze stymulacją wzrostu i rozwoju roślin związane jest stosowanie preparatów mikrobiologicznych, które skutecznie uzupełniają nawożenie upraw i ochronę roślin, wpływając tym samym na optymalizację kosztów związanych z produkcją roślinną. Obecnie na liści nawozowych produktów mikrobiologicznych znajduje się ponad 300 produktów, których komponent mikrobiologiczny stanowi zarówno jedno-, dwu-, jak i wieloskładnikowe konsorcja mikrobiologiczne. Są to produkty bakteryjne, grzybowe lub mieszane. Stąd też pomimo dostępności wyników badań naukowych prowadzonych z wykorzystaniem produktów mikrobiologicznych, należy podjąć działania pozwalające na podniesienie kwalifikacji w zakresie stosowania produktów mikrobiologicznych, ich zasadności i korzyści wpływających na środowisko glebowe i roślinę, jak również oceny ich komponentu mikrobiologicznego. Ponadto wciąż istnieje potrzeba prowadzenia działań edukacyjnych dla praktyki w celu podniesienia wiedzy w zakresie stosowania produktów mikrobiologicznych, ich zasadności i korzyści wpływających na środowisko glebowe i roślinę, w tym na zwiększenie bioróżnorodności. Serdecznie dziękujemy za tak duże zainteresowanie konferencją pt. „Preparaty mikrobiologiczne w rolnictwie i ochronie środowiska”. Do udziału w wydarzeniu zgłosiło się ponad 150 uczestników: pracowników naukowych i doktorantów, przedstawicieli ośrodków doradztwa rolniczego, urzędników administracji państwowej, pracowników sektora rolnego, rolników, przedstawicieli firm agrochemicznych oraz specjalistów reprezentujących różne dyscypliny i specjalności wiążące się z problematyką obrad. Jako organizatorzy mamy nadzieję, że niniejsze wydarzenie będzie stanowić doskonałą okazję do spotkania naukowców i praktyków zajmujących się zagadnieniami dotyczącymi zastosowania w praktyce preparatów mikrobiologicznych, a także badaniami z obszarów związanych z ekologią mikroorganizmów, ochroną środowiska oraz rolnictwem i ogrodnictwem. prof. dr hab. Anna Gałązka
Item
Bacterial osmoprotectants - a way to survive in saline conditions and potential crop allies
(Oxford Academic, 2025-05-16) Goszcz, Aleksandra; Furtak, Karolina; Stasiuk, Robert; Wójtowicz, Joanna; Musiałowski, Marcin; Schiavon, Michela; Dębiec-Andrzejewska, Klaudia
Soil salinization, affecting 6.5% of arable land, deteriorates soil properties, reduces microbiota activity, hinders plant growth, and accelerates soil erosion. Excessive salt induces physiological drought and toxicity stress in plants, causing chlorosis, ion imbalances, and enzyme disruptions. This paper discusses microorganisms’ resistance mechanisms, plant responses to salt stress and summarizes current knowledge on bacterial osmoprotectants and their functions. It also reviews emerging agrobiotechnological strategies using microbial osmoprotectants to remediate salinized soils and enhance plant growth and productivity under salt stress. Osmoprotectants stabilize proteins, buffer redox potential, and retain water, thus alleviating osmotic stress and promoting bacteria and plants growth. Their application improves soil properties by enhancing aggregate formation, water permeability, moisture content, cation exchange capacity, and ion availability. Despite extensive literature on the function of osmoprotectants, the knowledge about their role in soil environments and agrobiotechnology applications remains limited. This paper indicates proposed research perspectives, including discovering new osmoprotectants, their correlation with soil fertilization, interactions with the soil microbiome, and plant responses. It also identifies significant knowledge gaps in these areas, highlighting the need for further studies to consolidate existing data and assess the potential of this approach to enhance soil health and crop productivity in saline environments.