Phytogenic feed additives for swine with the special regard to their role as substitutes of antibiotic growth promoters
No Thumbnail Available
Date
2009
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
Abstract
Description
The European Union has banned the use of antibiotic growth promoters as feed additives for livestock including swine. This is because of the appearance of antibiotic strains of bacteria that are pathogenic for humans and animals. Therefore the feeding of pigs needs to be modified. Changes in a feeding program of pigs have to include: intensification of their immunity, stabilization of beneficial microflora in their digestive tract, and their growth stimulation by means of measures other than antibiotics. Today, besides probiotics and acidifiers, much attention is given to natural phytogenic additives.
This work (which is a review of about 600 references from all over the world) concerns the supplementation of pig diet with phytogenic products which can be total plants or their parts, various extracts and isolated substances as well as different mixtures of these products, including herbs, spices and essential oils. A range of plants that are suitable for use as pig feed additives are presented. Some important plant constituents, especially different phenolic compounds, and some mechanisms of their activity are described. The author’s attention is focussed mainly on the following features of phytogenic feed additives: antimicrobial – particularly those that modify the microflora of the pig digestive tract quantitatively and qualitatively; antioxidative; immunomodulatory; those that improve palatability to stimulate appetite and digestion; antidiarrhoeal; adaptogenic; those that facilitate parturition; those used as feed additives for sows influencing the development of foetuses and new-born piglets; those that reduce emissions of gases in inventoried rooms; and those that influence the productivity and feed consumption as well as carcass and pork quality. Special attention is paid to the multidirectional influences of the phytogenic products on pig organisms. Many commercial products from different countries are described in the paper. The effects of phytogenic feed additives are compared with those of antibiotic growth promoters
W związku z wydaniem przez Unię Europejską zakazu stosowania w paszach antybiotykowych stymulatorów wzrostu we wszystkich hodowlach zwierząt, w tym trzody chlewnej, z powodu pojawienia się wielu szczepów bakterii chorobotwórczych dla ludzi i zwierząt opornych na antybiotyki, żywienie świń wymaga modyfikacji. Zmiany w programie żywienia świń mają uwzględniać wzmacnianie ich naturalnej odporności, stabilizację korzystnej mikroflory przewodu pokarmowego oraz stymulacji ich wzrostu za pomocą innych środków niż antybiotyki. Oprócz probiotyków i zakwaszaczy dużo uwagi poświęca się dzisiaj naturalnym dodatkom do pasz pochodzenia roślinnego, czyli produktom fitogenicznym. Niniejsze opracowanie (które stanowi przegląd około 600 pozycji literatury z całego świata) dotyczy zagadnień uzupełniania diety świń produktami fitogenicznymi, stosowanymi w postaci całych roślin lub ich części, różnych ekstraktów i wyizolowanych substancji oraz mieszanek tych produktów, włączając w to zioła, przyprawy i olejki eteryczne. W opracowaniu przedstawiono szereg roślin przydatnych do stosowania jako dodatki fitogeniczne do pasz świń. Omówiono ważniejsze substancje wchodzące w ich skład, ze szczególnym uwzględnieniem związków fenolowych i opisano niektóre mechanizmy ich działania. Uwaga autora została skupiona głównie na następujące oddziaływania fitogenicznych dodatków do pasz świń: antydrobnoustrojowe ze szczególnym uwzględnieniem ilościowej i jakościowej modyfikacji mikroflory przewodu pokarmowego świń; antyoksydacyjne; immunomodulające; poprawiające smakowitość paszy w celu pobudzenia apetytu i trawienia; przeciwbiegunkowe; adaptogenne, m.in. ułatwiające poród; stosowane jako dodatki do pasz macior wpływające na rozwój płodów i narodzonych prosiąt; ograniczające emisję gazów w pomieszczeniach inwentarskich; wpływające na produkcyjność i wykorzystanie paszy oraz na jakość tuszy i mięsa wieprzowego. Zwrócono szczególną uwagę na wielokierunkowe oddziaływanie produktów fitogenicznych na organizmy świń. W pracy opisano wiele preparatów handlowych pochodzących z różnych krajów. Porównano działanie fitogenicznych dodatków do pasz z działaniem antybiotykowych stymulatorów wzrostu.
W związku z wydaniem przez Unię Europejską zakazu stosowania w paszach antybiotykowych stymulatorów wzrostu we wszystkich hodowlach zwierząt, w tym trzody chlewnej, z powodu pojawienia się wielu szczepów bakterii chorobotwórczych dla ludzi i zwierząt opornych na antybiotyki, żywienie świń wymaga modyfikacji. Zmiany w programie żywienia świń mają uwzględniać wzmacnianie ich naturalnej odporności, stabilizację korzystnej mikroflory przewodu pokarmowego oraz stymulacji ich wzrostu za pomocą innych środków niż antybiotyki. Oprócz probiotyków i zakwaszaczy dużo uwagi poświęca się dzisiaj naturalnym dodatkom do pasz pochodzenia roślinnego, czyli produktom fitogenicznym. Niniejsze opracowanie (które stanowi przegląd około 600 pozycji literatury z całego świata) dotyczy zagadnień uzupełniania diety świń produktami fitogenicznymi, stosowanymi w postaci całych roślin lub ich części, różnych ekstraktów i wyizolowanych substancji oraz mieszanek tych produktów, włączając w to zioła, przyprawy i olejki eteryczne. W opracowaniu przedstawiono szereg roślin przydatnych do stosowania jako dodatki fitogeniczne do pasz świń. Omówiono ważniejsze substancje wchodzące w ich skład, ze szczególnym uwzględnieniem związków fenolowych i opisano niektóre mechanizmy ich działania. Uwaga autora została skupiona głównie na następujące oddziaływania fitogenicznych dodatków do pasz świń: antydrobnoustrojowe ze szczególnym uwzględnieniem ilościowej i jakościowej modyfikacji mikroflory przewodu pokarmowego świń; antyoksydacyjne; immunomodulające; poprawiające smakowitość paszy w celu pobudzenia apetytu i trawienia; przeciwbiegunkowe; adaptogenne, m.in. ułatwiające poród; stosowane jako dodatki do pasz macior wpływające na rozwój płodów i narodzonych prosiąt; ograniczające emisję gazów w pomieszczeniach inwentarskich; wpływające na produkcyjność i wykorzystanie paszy oraz na jakość tuszy i mięsa wieprzowego. Zwrócono szczególną uwagę na wielokierunkowe oddziaływanie produktów fitogenicznych na organizmy świń. W pracy opisano wiele preparatów handlowych pochodzących z różnych krajów. Porównano działanie fitogenicznych dodatków do pasz z działaniem antybiotykowych stymulatorów wzrostu.
Keywords
swine, phytogenic feed additives, substitutes of antibiotic growth promoters, herbs, essential oils, antimicrobials, modification of gut microflora, antioxidants, immunomodulators, appetite stimulators, digestion improvement, antidiarrhoeals, adaptogens, reduction of ammonia emission, facilitation of parturition, improvement of foetuses development, stimulation of pig growth, improvement of feed conversion, carcass and pork quality, trzoda chlewna, fitogeniczne dodatki do paszy, zamienniki antybiotykowych
stymulatorów wzrostu, zioła, olejki eteryczne, substancje antydrobnoustrojowe, modyfikacja
mikroflory jelitowej, antyoksydanty, immunomodulatory, stymulacja apetytu, poprawienie
trawienia, substancje przeciwbiegunkowe, adaptogeny, redukcja emisji amoniaku, ułatwienie
porodu, poprawa rozwoju płodów, stymulacja wzrostu świń, poprawa wykorzystania paszy, jakość tuszy i mięsa wieprzowego
Citation
Monografie i Rozprawy Naukowe, 23, ss. 213