Pamiętnik Puławski: prace Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, z. 139
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Pamiętnik Puławski: prace Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, z. 139 by Subject "burak cukrowy"
Now showing 1 - 4 of 4
Results Per Page
Sort Options
Item Selekcja w liniach typu O buraka cukrowego genotypów o wysokiej jakości nasion(IUNG-PIB, 2005) Skibowska, BarbaraLinie typu O wykazujące korzystne cechy biologiczne i użytkowe są niezbędne w hodowli odmian heterozyjnych buraka cukrowego dla rozmnożenia linii męskosterylnych. Dla uzyskania wartościowych linii dopełniających o ustabilizowanych cechach morfologicznych przeprowadzono wymuszone samozapylenie i selekcję w liniach typu O o nieznanym stopniu samozgodności. W wyniku chowu wsobnego i selekcji uzyskano linie dopełniające o korzystnych cechach fenotypowych, dobrze kiełkujących nasionach i dużym procencie nasion frakcji od 3,25 mm do 4,75 mm. Utrwalone cechy w liniach O przez kilkakrotne krzyżowanie są wprowadzane do linii męskosterylnych (CMS) dla uzyskania linii ekwiwalentnych niezbędnych do syntezy odmian mieszańcowych buraka cukrowego.Item Wpływ intensywności mechanicznego odchwaszczania oraz poziomu agrotechniki na jakość korzeni buraka cukrowego(IUNG-PIB, 2005) Kwiatkowski, CezaryW pracy przedstawiono wpływ mechanicznych zabiegów odchwaszczających w uprawie buraka cukrowego na jakość i plon korzeni w powiązaniu z poziomem agrotechniki. Doświadczenie polowe prowadzono w GD Czesławice (AR Lublin) w latach 1995-1997, na glebie lessowej. I czynnikiem był poziom agrotechniki: ekstensywny (NPK) oraz intensywny (1,5 NPK + mikroelementy, fungicydy i insektycydy). Drugi czynnik eksperymentu stanowiła faza wzrostu buraka, w której rozpoczynano mechaniczne zwalczanie chwastów: faza wschodów, 2, 4 i 6 liści buraka. W obiekcie kontrolnym zwalczano chwasty tylko w momencie przerywki buraka. Jedynie długość okresu zachwaszczenia łanu buraka cukrowego wpływała istotnie na fizyczne parametry korzeni. Odchwaszczanie poletek tylko w czasie przerywki powodowało zmniejszenie średnicy, masy korzeni i wystawania korzeni. Jednokrotne zwalczanie chwastów w fazie 4--6 liści buraka wpływało negatywnie na skład chemiczny i plon korzeni buraka cukrowego. Istotnie największy plon korzeni i cukru zapewniało zwalczanie chwastów od fazy wschodów do zwarcia rzędów buraka.Item Wpływ nawożenia obornikiem i słomą na zdrowotność czterech odmian buraka cukrowego(IUNG-PIB, 2005) Szymczak-Nowak, Jadwiga; Nowakowski, MirosławW latach 1995-1997, w RZD UMK w Piwnicach (woj. kujawsko-pomorskie) na glebie płowej właściwej, kompleksu pszennego dobrego porównywano wpływ nawożenia obornikiem bydlęcym (35 t*ha-1) i słomą z pszenicy ozimej (6 t*ha-1 + 40 kg N w formie mocznika) łącznie z nawożeniem mineralnym NPK na zdrowotność 4 odmian buraka cukrowego. W gospodarstwach wyspecjalizowanych w produkcji roślinnej coraz większym problemem jest niedobór nawozów naturalnych, niezbędnych w płodozmianie z burakiem cukrowym. Przyorywana po zbiorze zbóż słoma może posiadać niekiedy porównywalną do obornika wartość nawozową i fitosanitarną. Nieliczne doniesienia dotyczące oddziaływania słomy na nasilenie występowania chorób na liściach buraka cukrowego motywowały do podjęcia badań w tym zakresie. Do siewu użyto nasion następujących odmian buraka cukrowego: Atair, Cordelia, Kristall i Polko. Nasiona 2 odmian (Atair i Kristall) były wolne od Phoma betae - patogena powodującego zgorzel siewek. Z chorób występujących na liściach w większym nasileniu notowano chwościk, mączniak prawdziwy i rdzę buraka. Sporadycznie natomiast występowały brunatna plamistość liści i plamik buraka. Mniejsze nasilenie chwościka i mączniaka prawdziwego zanotowano po nawożeniu słomą, a rdzy buraka - po nawożeniu obornikiem. Istotne różnice w porażeniu roślin wystąpiły pomiędzy odmianami buraka cukrowego.Item Wpływ różnych form nawożenia na kształtowanie się jakości technologicznej buraka cukrowego(IUNG-PIB, 2005) Szymczak-Nowak, Jadwiga; Tyburski, JózefW latach 2001-2003 w Chrząstowie (woj. kujawsko-pomorskie), na glebie płowej właściwej kompleksu pszennego dobrego przeprowadzono serię eksperymentów polowych założonych metodą losowanych bloków (w 4 powtórzeniach) w celu określenia wpływu nawożenia obornikiem bydlęcym (30 t*ha-1) i NPK, słomą z pszenicy ozimej (6 t*ha-1 +40 kg N w formie mocznika) i NPK oraz kompostem (1O t*ha-1) i NPK na tle nawożenia mineralnego NPK (120,0, 39,3 i 166,0 kg*ha-1) na jakość technologiczną buraka cukrowego. Do siewu użyto nasion buraka cukrowego odmiany Janina zaprawianych fungicydami. Wobec rosnącej liczby gospodarstw bezinwentarzowych zasadne jest pytanie, czym zastąpić obornik w nawożeniu buraka cukrowego oraz jak to wpłynie na jakość technologiczną korzeni. Forma nawożenia nie miała istotnego wpływu na zawartość cukru w korzeniach buraka cukrowego. Forma nawożenia, lata badań oraz współdziałanie tych czynników miały istotny wpływ na zawartość N-a-NH2, jonów K i Na w korzeniach buraka cukrowego oraz na współczynnik alkaliczności. Nawożenie słomą + NPK wpłynęło na obniżenie zawartości N-a-NH2 oraz wzrost zawartości jonów K w korzeniach buraka cukrowego.