Charakterystyka czynników decydujących o bezpieczeństwie konsumentów i jakości prozdrowotnej żywności
Loading...
Date
2011
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
Abstract
Description
Skuteczne działania na rzecz zdrowia społeczeństwa,
które należy traktować jako zbiór konsumentów, wymaga wielokierunkowego,
multidyscyplinarnego podejścia. Wiadome
jest, że stylowi życia, obejmującemu sposób odżywiania się, aż
w 50% przypisuje się wpływ na stan zdrowia. Nieracjonalne odżywianie,
w głównej mierze polegające na nadmiernej konsumpcji
żywności wysokoenergetycznej, wywołuje epidemię chorób
dietozależnych obciążającą budżety systemów opieki zdrowotnej.
Skuteczne przeciwstawienie się tej tendencji powinno objąć
skoordynowane działania administracyjne (fiskalne i edukacyjne)
oraz inwestowanie w badania prowadzące do powszechnego
wprowadzenia na rynek żywności prozdrowotnej, skierowanej
do konkretnych grup konsumentów (np. osób starszych czy
dzieci), nie wykluczając jej subwencjonowania. Wiąże się to
z koniecznością opracowania systemów wytwarzania żywości,
z gwarancją bezpieczeństwa i skuteczności działania. Gwarantem
jej bezpieczeństwa jest stała kontrola wartości odżywczej i cech
prozdrowotnych oraz obecności substancji szkodliwych oraz
patogennych pasożytów, bakterii, wirusów czy prionów prowadzona
przez instytucje do tego powołane przez rząd. Nieustanne
doskonalenie systemu wykrywania tych zagrożeń spoczywa na
nauce (analiza ryzyka), a uzyskane wyniki stanowią podstawę do
decyzji administracyjno-prawnych (zarządzanie ryzykiem).
Keywords
bezpieczeństwo żywności, żywność funkcjonalna, choroby dietozależne, prewencja, zdrowie, bioróżnorodność
Citation
Polish Journal of Agronomy
2011, 7, 82–91