Strategiczne kierunki rozwoju produkcji zwierzęcej uwarunkowane oczekiwaniem społecznym, ochroną środowiska i dobrostanem zwierząt
Loading...
Date
2011
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
Abstract
Description
W pracy odniesiono się do zagadnień związanych
z wykorzystaniem zaawansowanych technologii molekularnych
w genetycznym doskonaleniu cech produkcyjnych i funkcjonalnych zwierząt gospodarskich. Przedstawiono najnowsze metody badania asocjacji markerów genetycznych z cechami produkcyjnymi i funkcjonalnymi (mikromacierze SNP – single nucleotide substitution) oraz sekwencjonowania następnej generacji (next generation sequencing), nowe technologie (GWAS – genome-wide association study), techniki molekularne (transkryptomika, proteomika, metabolomika), rozwój nutrigenomiki i farmakogenomiki.
Omawiając możliwości kształtowania jakości surowców i produktów zwierzęcych w aspekcie oczekiwań konsumentów zwrócono szczególną uwagę na wykorzystanie metod żywieniowych dla wzbogacania surowców i produktów zwierzęcych w składniki bioaktywne, zwiększenie zawartości bioaktywnych składników mleka w aspekcie zdrowia konsumentów oraz ocenę ryzyka związanego
z wykorzystaniem roślin GMO w żywieniu zwierząt.
Wiele miejsca poświecono wykorzystaniu metod biotechnologii w hodowli, farmacji i biomedycynie, zwłaszcza do celów ksenotransplantacji i wytwarzania biofarmaceutyków.
Poruszono zagadnienia dotyczące zachowania bioróżnorodności zwierząt metodami in situ i ex situ w warunkach zrównoważonego rolnictwa.
Zwrócono również uwagę na elementy kształtowania nowoczesnej produkcji zwierzęcej, uwzględniające ochronę środowiska i podwyższony dobrostan zwierząt.
Wskazano, że główny cel strategiczny rozwoju produkcji zwierzęcej w naszym kraju dotyczy modyfikacji metod produkcji zwierzęcej, uwzględniających zaawansowane technologie molekularne, zachowanie bioróżnorodności, ekologii, dobrostanu zwierząt oraz środowiska rolniczego jako źródła surowców i produktów bezpiecznych dla zdrowia konsumentów.
Keywords
hodowla, genomika, biotechnologia, jakość żywności, bioróżnorodność, ekologia
Citation
Polish Journal of Agronomy
2011, 7, 59–67