Effect of site preparation for spring wheat on the number of microorganisms and biochemical activity of soil

Loading...
Thumbnail Image
Date
2013
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
Abstract
Description
The study was conducted in 2012 on experimental plots in the Ex perimental and Educational Research Station in Brody, which belongs to the University of Life Sciences in Poznań. Their aim was to investigate the effect of different stubble crop combinations and seedbed preparation methods for spring wheat on total number of microorganism (bacteria and fungi) and enzymat ic activity: dehydrogenase, acid phosphatase and protease in soil. During the growing season five times (before sowing, during 2–3 tillerings BBCH 22-23, during shooting BBCH 30-31, at the end of heading phase BBCH 59, after wheat harvest) soil samples were taken to determine total number of microorganisms and biochemical activity. Results of as says were analysed statistically using the Statistica 8.0 pro gramme. Tukey’s test was applied (at the significance level ? = 0.05) to determine the significance of differences be tween values of analysed parameters from different combi nations. The applied soil tillage system was found to exert a significant influence on the number of microorganisms and their enzymatic activity (dehydrogenase was in the range 0.07–0.90 µmol TPF g-1 DM of soil 24 h-1, acid phosphatase 0.36–4.79 µmol PNP g-1 DM of soil 24 h-1 and protease 0.05– 0.65 µg tyrosine g-1 DM h-1). The impact of the technologies used for cultivation of the soil and their values were general ly higher in soil under spring wheat grown in the technology simplified and direct seeding than those obtained in the soil cultivated in a traditional tillage way using a plow. The total number of bacteria in the soil from direct sowing treatments was higher by 10.1%, and that of fungi by 63.1% compared to the conventional seedbed preparation treatment.
Badania przeprowadzono w sezonie wegetacyjnym 2012 r. w Zakładzie Doświadczalno-Dydaktycznym Brody, na leżącym do Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ich celem było poznanie wpływu sposobu uprawy gleby po wysiewie mię dzyplonu ścierniskowego (gorczyca biała i łubin + groch) pod uprawę pszenicy jarej na liczebność mikroorganizmów (bakterii i grzybów) i aktywność enzymów: dehydrogenazy, fosfata zy kwaśnej i proteazy. Próbki glebowe pobrano pięciokrotnie w trakcie sezonu wegetacyjnego (przed siewem pszenicy (BBCH 0), faza 2–3 rozkrzewień (BBCH 22-23), strzelanie w źdźbło (BBCH 30-31), koniec kłoszenia (BBCH 59) oraz po zbiorze). Analizę statystyczną wyników przeprowadzono testem Tukeya na poziomie istotności ? = 0,05 z wykorzystaniem programu Sta tistica 8.0. Stwierdzono istotny wpływ różnych sposobów uprawy roli na liczebność analizowanych mikroorganizmów i aktywność enzymów glebowych w różnych terminach i fazach rozwojowych pszenicy jarej. Zastosowanie siewu bezpośredniego w uprawie roli zwiększyło liczebność drobnoustrojów i ich aktywność enzyma tyczną (dehydrogenaza 0,07–0,90 µmol TPF·g-1s.m. gleby·(24 h)-1, fosfataza kwaśna 0,36–0,79 µmol PNP·g-1s.m.gleby·h-1 i proteaza 0,05–0,65 µg tyrozyny·g-1s.m.gleby·h-1) w stosunku do technologii tradycyjnej. Gleba pochodząca z obiektów z siewem bezpośrednim charakteryzowała się zwiększoną o 10,1% ogólną ilością bakterii i o 63,1% grzybów w porównaniu do uprawy płużnej
Keywords
soil microorganisms, soil enzymes, soil tillage systems, spring whea, mikroorganizmy glebowe, enzymy glebowe, systemy uprawy roli, pszenica jara
Citation
Polish Journal of Agronomy, 2013, nr 15, 21–26