Czy rolnictwo konwencjonalne (intensywne) szkodzi mikroorganizmom glebowym?

Loading...
Thumbnail Image
Date
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
Abstract
Description
W pracy przytoczono wyniki niektórych badań, któ re przeczą opiniom, że rolnictwo konwencjonalne (intensywne) przyczynia się do wyjaławiania i degradacji gleby oraz nieko rzystnych zmian w liczebności i składzie mikroorganizmów gle bowych. Na przykład analizy zasiedlenia wybranych gleb Polski przez bakterie Azotobacter wykonane na początku i pod koniec XX wieku wykazały, że intensyfikacja produkcji rolniczej, jaka dokonała się w ubiegłym wieku, nie wpłynęła ujemnie nie tylko na występowanie, ale także na liczebność omawianej grupy bak terii w glebach naszego kraju. Badania mikrobiologicznych, bio chemicznych i niektórych chemicznych właściwości próbek gleb pobranych z wieloletnich doświadczeń polowych wykazały, że tylko nieprawidłowo wykonywane zabiegi, np. długotrwałe na wożenie mineralne, zwłaszcza azotowe, bez wapnowania, mogą powodować niekorzystne zmiany w glebach, takie jak zmniejsze nie liczebności niektórych grup mikroorganizmów, głównie na skutek zakwaszenia środowiska glebowego. Racjonalne nawoże nie gleb NPK, nawet wysokimi dawkami, w połączeniu z okreso wym wapnowaniem nie jest czynnikiem degradującym – wprost przeciwnie – jest czynnikiem użyźniającym glebę. Stosowanie nawozów organicznych i urozmaicony płodozmian są czynnika mi, które szczególnie korzystnie oddziałują na wszystkie właści wości gleby i jej żyzność
Keywords
Azotobacter, mikroorganizmy glebowe, od działywanie, rolnictwo intensywne
Citation