COMPARISON OF MICROBIAL AND CHEMICAL CHARACTERISTICS OF SOIL TYPES AFTER OVER 100 YEARS OF CEREAL PRODUCTION
No Thumbnail Available
Date
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
Abstract
Description
Natural biological and chemical characteristics of soil are modified by land use (arable, grassland, bare land, urban use, protected areas) and in the case of agricultural use by in- tensity of production, tillage, and crop rotation. The aims of this study were (1) to compare number and diversity of microorganism and soil enzyme activities in various soil types under long term cereal production; (2) to evaluate variability of chemical status of the soil types and its effect on microbial characteristics of soil. Soil samples were collected in summer of 2015 from plots of a long-term experiment located at Institute of Soil Science and Plant Cultivation – State Research Institute in Puławy, Poland. The plots were established over 100 years earlier representing different soil types, classes and soil suitability complexes with reconstructed natural soil profiles. The plots represented the following soil types: Haplic Cambisol (Dystric), Cambic Leptosol, Fluvic Cambisol, Haplic Luvisol, Gleyic Chernozem, Brunic Arenosol, Haplic Cambisol (Eutric). Soil samples were analyzed for enzymatic activ- ity, number of bacteria and Actinomycetes, fungi and Azotobacter, as well as pH, carbon, content of available phosphorus, potassium and magnesium. Despite long term production of cereals on all plots, soils retained their natural microbial specificity. Cluster analysis revealed similar microbial profile of Arenosols and Haplic Cambisols whereas Gleyic Chernozem and Cambic Leptosol most significantly differed from the other soils
Naturalna charakterystyka biologiczna i chemiczna gleby jest modyfikowana poprzez sposób użytkowania gruntu (grunt orny, użytek zielony, nieużytek, użytkowanie miejskie, obszary chronione), a w przypadku użytkowania jako grunt orny przez intensywność produkcji, sposób uprawy, zmianowanie. Ce- lem niniejszej pracy było: (1) porównanie liczebności i różnorod- ności mikroorganizmów oraz aktywności enzymów glebowych w różnych typach gleb pod wieloletnim wpływem uprawy ro- ślin zbożowych; (2) określenie zróżnicowania właściwości che- micznych różnych typów gleb i ich wpływu na charakterystykę mikrobiologiczną gleby. Próbki glebowe pobrano latem 2015 r. z poletek wieloletniego doświadczenia prowadzonego na te- renie IUNG-PIB w Puławach. Poletka, reprezentujące różne typy, klasy oraz kompleksy przydatności rolniczej gleb, zostały założone ponad 100 lat temu, z zachowaniem naturalnego ukła- du poziomów w profilu gleb. Poletka reprezentowały następu- jące typy gleb: brunatna dystroficzna, rędzina brunatna, mada brunatna, płowa, czarna ziemia, rdzawa, brunatna eutroficzna. W próbkach glebowych oznaczono aktywność enzymatycz- ną gleb oraz liczebność bakterii i promieniowców, grzybów oraz bakterii z rodzaju Azotobacter, a także odczyn, zawar- tość próchnicy, zawartość przyswajalnych form fosforu, potasu i magnezu. Pomimo wieloletniej uprawy tych samych roślin na wszystkich poletkach charakterystyka mikrobiologiczna (ak- tywność, liczebność drobnoustrojów) gleb w dużym stopniu była zróżnicowana pomiędzy typami gleby i zachowała pew- ną specyfikę. Analiza skupień wykazała, że gleby brunatne i rdzawe posiadały zbliżony profil mikrobiologiczny, od którego najbardziej różniły się profile czarnej ziemi i rędziny. Spośród właściwości chemicznych w największym stopniu na charaktery- stykę mikrobiologiczną gleb wpływały odczyn i zawartość węgla organicznego.
Naturalna charakterystyka biologiczna i chemiczna gleby jest modyfikowana poprzez sposób użytkowania gruntu (grunt orny, użytek zielony, nieużytek, użytkowanie miejskie, obszary chronione), a w przypadku użytkowania jako grunt orny przez intensywność produkcji, sposób uprawy, zmianowanie. Ce- lem niniejszej pracy było: (1) porównanie liczebności i różnorod- ności mikroorganizmów oraz aktywności enzymów glebowych w różnych typach gleb pod wieloletnim wpływem uprawy ro- ślin zbożowych; (2) określenie zróżnicowania właściwości che- micznych różnych typów gleb i ich wpływu na charakterystykę mikrobiologiczną gleby. Próbki glebowe pobrano latem 2015 r. z poletek wieloletniego doświadczenia prowadzonego na te- renie IUNG-PIB w Puławach. Poletka, reprezentujące różne typy, klasy oraz kompleksy przydatności rolniczej gleb, zostały założone ponad 100 lat temu, z zachowaniem naturalnego ukła- du poziomów w profilu gleb. Poletka reprezentowały następu- jące typy gleb: brunatna dystroficzna, rędzina brunatna, mada brunatna, płowa, czarna ziemia, rdzawa, brunatna eutroficzna. W próbkach glebowych oznaczono aktywność enzymatycz- ną gleb oraz liczebność bakterii i promieniowców, grzybów oraz bakterii z rodzaju Azotobacter, a także odczyn, zawar- tość próchnicy, zawartość przyswajalnych form fosforu, potasu i magnezu. Pomimo wieloletniej uprawy tych samych roślin na wszystkich poletkach charakterystyka mikrobiologiczna (ak- tywność, liczebność drobnoustrojów) gleb w dużym stopniu była zróżnicowana pomiędzy typami gleby i zachowała pew- ną specyfikę. Analiza skupień wykazała, że gleby brunatne i rdzawe posiadały zbliżony profil mikrobiologiczny, od którego najbardziej różniły się profile czarnej ziemi i rędziny. Spośród właściwości chemicznych w największym stopniu na charaktery- stykę mikrobiologiczną gleb wpływały odczyn i zawartość węgla organicznego.
Keywords
aktywność enzymatyczna, liczebność mikroor- ganizmów, typ gleby, odczyn gleby, enzymatic activity, number of microorganisms, soil type, soil pH