Plon główny i uboczny oraz zawartość składników pokarmowych w roślinach chmielu
Loading...
Date
2006
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
IUNG-PIB
Abstract
Badania wykonano w warunkach produkcyjnych, gdzie obiektami były odmiany chmielu: aromatyczna - Lubelski i goryczkowa - Marynka oraz typ gleby: brunatna i mada.
Średnio chmiel wytwarzał ok. 5,7 t*ha-1 s.m. materii organicznej i w tym zakresie nie stwierdzono
istotnych różnic odmianowych. Zaobserwowano statystycznie nie udowodnione odmianowe różnice
w pokroju roślin, zwłaszcza w wielkości plonu głównego (towarowego) - szyszek chmielu: odmiana
Lubelski ok. 1,6 t*ha-1 i odmiana Marynka ok. 2.4 t*ha-1 p.s.m.
Zawartość azotu w liściach i szyszkach chmielu była średnio dwa razy większa niż w pędach. Szyszki
zawierały średnio dwa razy więcej fosforu oraz wyraźnie więcej potasu niż inne części rośliny. Większe
zawartości wapnia i magnezu stwierdzono w liściach niż w innych częściach rośliny.