Wpływ gęstości siewu na plonowanie owsa nagoziarnistego i oplewionego

Loading...
Thumbnail Image
Date
2005
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
IUNG-PIB
Abstract
W latach 1998-2000 przeprowadzono serię doświadczeń polowych z owsem (w 3 miejscowościach rocznie) na glebach kompleksu żytniego dobrego, w północno-wschodnim rejonie Polski. Porównywano plonowanie dwu odmian nagoziarnistych: Akt i STH 4097 z odmianą oplewioną Skrzat w zależności od gęstości siewu: 350,450, 550 i 650 ziarn*m-2. Uzyskano znaczny wzrost plonu ziarna wszystkich odmian w miarę zwiększania gęstości siewu do 550 ziarn*m-2. Przy gęstości 650 ziarn*m-2 istotnie wyżej plonowała tylko odmiana Akt. Silniejszy dodatni wpływ zwiększania gęstości siewu owsa stwierdzono w warunkach opóźnionego terminu siewu i niższego pH gleby. Owies nagoziarnisty charakteryzował się mniejszym plonem ziarna, wyższą zawartością białka w ziarnie, podobnym plonem białka i wyższym plonem energii netto dla trzody chlewnej.
Description
The series of field experiments (1998-2000) with oats (at 3 sites) was carried out on light loamy sand, in north-eastern region of Poland. Yields of two naked cultivars: Akt and STH 4097 were compared with those of one husked cultivar Skrzat against the following sowing rates 350, 450, 550 and 650 seeds per m2. Grain yields of all the cultivars were found to increase with increasing sowing rate up to 550 seed per m2. At the sowing rate of 650 seed per m2 a higher grain yield was given only by cultivar Akt. Stronger positive effect of increasing sowing rate was found under delayed sowing date and lower soil pH. Naked oats were characterized by lower grain yield, higher protein content of grain, similar protein yield and higher net energy yield for pigs in comparison to those in husked oats.
Keywords
owies nagoziarnisty, owies oplewiony, gęstość siewu, plon ziarna, naked oats, husked oats, sowing rate, grain yield
Citation
Pamiętnik Puławski, 2005, 139, 137-143