Jakość ziarna jęczmienia jarego uprawianego w płodozmianie i monokulturze w zależności od sposobu pielęgnacji łanu
Loading...
Date
2005
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
IUNG-PIB
Abstract
Doświadczenie polowe prowadzono w latach 2001-2003 w warunkach gleb lessowych środkowej Lubelszczyzny. Celem badań było porównanie plonu i zawartości składników pokarmowych w ziarnie oraz plonu białka jęczmienia jarego uprawianego w płodozmianie i 3-letniej monokulturze. Drugi czynnik eksperymentu stanowiły sposoby pielęgnacji łanu - ekstensywny i intensywny. Ekstensywna pielęgnacja jęczmienia jarego powodowała obniżenie zawartości białka, włókna i tłuszczu w ziarnie oraz wzrost zawartości popiołu i substancji BAW. Uprawa jęczmienia jarego w monokulturze obniżała plonowanie zboża o około 11,9% w stosunku do uprawy w płodozmianie. Uprawa jęczmienia jarego w trzyletniej monokulturze pogarszała skład pokarmowy i celność ziarna w porównaniu z płodozmianem.
Description
The field experiment was conducted from 2001 to 2003 on the loess soil (Central Lubelszczyzna).
The aim of the research was to compare the grain nutrients and protein yield of spring barley cultivated in crop rotation and 3-year monoculture. Two protection methods - extensive and intensive - were considered in the experiment. Extensive cultivation of spring barley caused the decrease of protein, fibre and fat contents in the grain as well as the increase of ash and N-free extract. Spring barley grown under monoculture caused a 11.9% decrease in the cereal yields as compared to the yields from crop rotation treatments. Three-year monoculture of spring barley had a negative effect on nutrient composition and compensation of grain as compared to crop rotation.
Keywords
jęczmień nagoziarnisty, monokultura, płodozmian, sposoby pielęgnacji, naked barley, monoculture, crop rotation, protection methods
Citation
Pamiętnik Puławski, 2005, 139, 97-104