PESTICIDE RESIDUES IN ROOT VEGETABLES AND POTATOES IN SOUTH-EASTERN POLAND (2009–2011)

No Thumbnail Available
Date
2012
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
Abstract
Description
The paper presents the results of research carried out in the Laboratory of Pesticide Residue Analysis in Rzeszów, and checks the correctness of the use of pesticides by farmers. In 2009–2011, analysis of 143 samples of vegetable crops from south-eastern region of Poland were performed. The research program included the determination from 130 (in 2009) to 152 in (2011) of active substances, together with their metabolites and products of decomposition. In the research the accredited methods (PN-EN ISO/IEC 17025) were used: gas chromatography (GC/ECD/NPD) and spectrophotometry (to determine residues of dithiocarbamates). The results were compared with maximum residue levels (MRLs) in force in Poland, and checked if the residues agreed with active substances labelled for use in the tested crops. In the analysed samples of vegetables 8 active substances were found, 3 of them belonged to fungicides, 3 to insecticides and 2 to herbicides. Residues of active substances were detected in 29 samples (20% analysed samples), while in 1 sample (0.7%) that residue exceeded a level of MRL. Values in excess of MRL were found for diazinon applied to carrots. During test, pesticide residues were found in 4 celery samples which is 67% of all celery samples, 3 samples of parsley (60%), 18 samples of carrot (58%) and 4 samples of potato (4%), and no residue was found in red beets. In 5 analysed samples residues of pesticides not recommended for protection of a given crop were found, and those were agents from the fungicide group: boscalid present in parsley root and celery, tebuconazole in carrot and from insecticides group – chlorpyrifos in celery. There were two cases of illegitimate use of diazinon and trifluralin, the substances being banned by the decision of the Minister of Health in 2008.
Celem pracy jest przedstawienie wyników badań realizowanych w Laboratorium Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin w Rzeszowie oraz sprawdzenie prawidłowości stosowania środków ochrony roślin (ś.o.r.) przez rolników. W latach 2009–2011 wykonano analizy 143 próbek warzyw pochodzących z terenu południowo- wschodniej Polski. Program badań obejmował oznaczenie od 130 (w 2009 r.) do 152 (w 2011 r.) substancji aktywnych wraz z metabolitami i produktami ich rozkładu. W badaniach stosowano akredytowane metody badawcze: chromatografii gazowej (GC/ECD/ NPD) oraz spektrofotometryczne (w celu oznaczenia pozostałości ditiokarbaminianów). W analizowanych próbkach warzyw wykryto 8 substancji aktywnych ś.o.r., 3 z nich należały do grupy fungicydów, 3 do grupy insektycydów, a 2 substancje do grupy herbicydów. Uzyskane wyniki porównywano z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości (NDP) obowiązującymi w Polsce oraz sprawdzano, czy środki ochrony roślin zawierające wykryte substancje aktywne były zalecane do ochrony danych upraw. Pozostałości substancji aktywnych wykryto w 29 próbkach, co stanowi 20% wszystkich przebadanych próbek, w tym w 1 próbce (0,7%) pozostałości te przekroczyły poziom NDP. Przekroczenie to dotyczyło diazynonu w uprawie marchwi. W trakcie badań pozostałości ś.o.r. stwierdzono w 4 próbkach selera, co stanowi 67% wszystkich przebadanych próbek selera, w 3 próbkach pietruszki (60%), 18 próbkach marchwi (58%) i 4 próbkach ziemniaka (4%), natomiast pozostałości nie stwierdzono w burakach ćwikłowych. W 5 analizowanych próbkach wykryto pozostałości substancji aktywnych ś.o.r. niezalecanych do ochrony danej uprawy z grupy fungicydów boskalid w pietruszce i selerze oraz tebukonazol w marchwi, a z grupy insektycydów chloropiryfos w selerze. Stwierdzono również 2 przypadki wykrycia diazynonu i trifluraliny, których stosowanie w ochronie roślin decyzją Ministra Zdrowia z 2008 r. zostało zabronione.
Keywords
pesticide residues, root vegetables and potatoes, pozostałości środków ochrony roślin, warzywa korzeniowe, ziemniaki
Citation
Polish Journal of Agronomy 2012, 11, 47–51