Effect of cultivation intensity on grain yield and yield components of winter wheat cultivars
No Thumbnail Available
Date
2012
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
Abstract
Description
The subject of this study conducted in 2007–2010 at the
Institute of Soil Science and Plant Cultivation – National Research
Institute was an assessment of the effect of three wheat
management technologies on yielding and yield components of
four winter wheat cultivars: Bogatka, Tonacja, Satyna, Kris. The
compared technologies: intensive, integrated and extensive had
a significant influence on grain yield and yield components. The
intensive technology caused an increase in grain yield by 1.0 t ha-1
compared with the integrated technology and by 1.4 t ha-1 compared
with the extensive technology. The increase resulted from
a higher number of heads per unit area, higher weight of 1000
grains and higher number of kernels per head. The winter wheat
cultivars differed with grain yield depending on the management
technology applied. Cv. Bogatka was the most suitable to be
grown under integrated management.
Przedmiotem badań wykonanych w latach 2007–2010 w Stacji Doświadczalnej Osiny, należącej do IUNG-PIB w Puławach, była ocena wpływu trzech technologii produkcji (intensywnej, integrowanej i oszczędnej) na plon ziarna i strukturę plonu czterech odmian pszenicy ozimej: Bogatka, Tonacja, Satyna i Kris. Porównywane technologie uprawy wywarły istotny wpływ na plonowanie pszenicy. Uprawa pszenicy w technologii intensywnej, w porównaniu z integrowaną i oszczędną, powodowała wzrost plonu odpowiednio o 1,0 i 1,4 t·ha-1 . Wzrost plonu ziarna pszenicy uprawianej według technologii intensywnej i integrowanej w odniesieniu do oszczędnej wynikał z większej liczby kłosów na jednostce powierzchni, większej MTZ i liczby ziaren z kłosa. Badane odmiany pszenicy ozimej wykazały odmienną reakcję na zastosowane technologie uprawy. Do uprawy w warunkach technologii integrowanej spośród badanych odmian najbardziej przydatna jest Bogatka, do uprawy w warunkach intensywnej produkcji polecić można pozostałe odmiany.
Przedmiotem badań wykonanych w latach 2007–2010 w Stacji Doświadczalnej Osiny, należącej do IUNG-PIB w Puławach, była ocena wpływu trzech technologii produkcji (intensywnej, integrowanej i oszczędnej) na plon ziarna i strukturę plonu czterech odmian pszenicy ozimej: Bogatka, Tonacja, Satyna i Kris. Porównywane technologie uprawy wywarły istotny wpływ na plonowanie pszenicy. Uprawa pszenicy w technologii intensywnej, w porównaniu z integrowaną i oszczędną, powodowała wzrost plonu odpowiednio o 1,0 i 1,4 t·ha-1 . Wzrost plonu ziarna pszenicy uprawianej według technologii intensywnej i integrowanej w odniesieniu do oszczędnej wynikał z większej liczby kłosów na jednostce powierzchni, większej MTZ i liczby ziaren z kłosa. Badane odmiany pszenicy ozimej wykazały odmienną reakcję na zastosowane technologie uprawy. Do uprawy w warunkach technologii integrowanej spośród badanych odmian najbardziej przydatna jest Bogatka, do uprawy w warunkach intensywnej produkcji polecić można pozostałe odmiany.
Keywords
winter wheat, cultivars, yield, integrated technology, intensive technology, extensive technology, pszenica ozima, odmiany, plon, technologia intensywna, technologia integrowana, technologia oszczędna
Citation
Polish Journal of Agronomy
2012, 11, 41-46