REGIONAL DIFFERENTIATION OF PRODUCTION AND PROFITABILITY OF THE PRODUCTION OF PASTURE LEGUMINOUS CROPS GROWN FOR SEEDS IN POLAND
No Thumbnail Available
Date
2012
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
Abstract
Description
Legume crops because of their economic and environmental importance
play a significant role in crop production. The proportion of these crops in
the total sown area and selection of a particular species that provide the raw
material feed is mainly related to the needs of livestock production. The aim
of the study was to compare the size and profitability of forage legume crops
for seeds in Polish regions. The assessment of productivity and economic
efficiency of legume crops grown for seed were carried out on a nationwide
as well as on the regional level. The basic criteria used in the study
were the size and value of production, costs and gross margin. The analysis
showed that both sown area and yields, and thus the total crop volume of
the legumes grown for seed was characterized by dynamic change. The area
under legumes varied from 55 to 126 thous. ha in the years 2000–2011, with
an average proportion of 0,9%. of the sown area. In the years 2007–2011
Mazovia, Wielkopolska and Lublin provinces had the largest area of leguminous
fodder crops for seed. However, as measured by participation in the
sown area, these plants are of the greatest importance in north-eastern provinces
of Podlasie, Pomerania, Warmia and Mazury. Production of various
legume species for seeds is characterized by different involvement of the
factors of production. Examples of this are cereal-legume mixtures which
are superior for their relatively high soil absorptivity and low capital intensity.
Rośliny strączkowe ze względu na walory przyrodniczo- ekonomiczne powinny pełnić ważną rolę w produkcji roślinnej. ich udział w strukturze zasiewów oraz dobór gatunków dostarczających określonego surowca paszowego wynikają głównie z potrzeb produkcji zwierzęcej. Celem opracowania było porównanie wielkości i opłacalności produkcji upraw roślin strączkowych pastewnych na nasiona w regionach Polski. Ocenę produkcyjności i efektywności ekonomicznej uprawy roślin strączkowych na nasiona przeprowadzono w skali kraju i w układzie regionalnym. Podstawowymi kryteriami oceny wykorzystanymi w pracy były: wielkość i wartość produkcji, koszty i nadwyżka bezpośrednia. Analiza wykazała, że zarówno powierzchnia zasiewów, jak i plony, a tym samym zbiory, roślin strączkowych uprawianych na nasiona w kraju charakteryzowały się dużą dynamiką zmian. Powierzchnia uprawy tej grupy roślin w latach 2000–2011 wahała się od 55 do 126 tys. ha, ze średnim udziałem w strukturze zasiewów wynoszącym 0,9%. Największą powierzchnią upraw roślin strączkowych pastewnych na nasiona w latach 2007–2011 wyróżniały się województwa: mazowieckie, wielkopolskie i lubelskie. Jednak największe znaczenie, mierzone udziałem w strukturze zasiewów, rośliny te mają w województwach północno-wschodnich: podlaskim, pomorskim, warmińsko-mazurskim. Uprawa poszczególnych gatunków roślin strączkowych na nasiona charakteryzuje się zróżnicowanym zaangażowaniem czynników produkcji. Przykładem tego są mieszanki zbożowo-strączkowe, które wyróżnia relatywnie wysoka ziemiochłonność i niska kapitałochłonność.
Rośliny strączkowe ze względu na walory przyrodniczo- ekonomiczne powinny pełnić ważną rolę w produkcji roślinnej. ich udział w strukturze zasiewów oraz dobór gatunków dostarczających określonego surowca paszowego wynikają głównie z potrzeb produkcji zwierzęcej. Celem opracowania było porównanie wielkości i opłacalności produkcji upraw roślin strączkowych pastewnych na nasiona w regionach Polski. Ocenę produkcyjności i efektywności ekonomicznej uprawy roślin strączkowych na nasiona przeprowadzono w skali kraju i w układzie regionalnym. Podstawowymi kryteriami oceny wykorzystanymi w pracy były: wielkość i wartość produkcji, koszty i nadwyżka bezpośrednia. Analiza wykazała, że zarówno powierzchnia zasiewów, jak i plony, a tym samym zbiory, roślin strączkowych uprawianych na nasiona w kraju charakteryzowały się dużą dynamiką zmian. Powierzchnia uprawy tej grupy roślin w latach 2000–2011 wahała się od 55 do 126 tys. ha, ze średnim udziałem w strukturze zasiewów wynoszącym 0,9%. Największą powierzchnią upraw roślin strączkowych pastewnych na nasiona w latach 2007–2011 wyróżniały się województwa: mazowieckie, wielkopolskie i lubelskie. Jednak największe znaczenie, mierzone udziałem w strukturze zasiewów, rośliny te mają w województwach północno-wschodnich: podlaskim, pomorskim, warmińsko-mazurskim. Uprawa poszczególnych gatunków roślin strączkowych na nasiona charakteryzuje się zróżnicowanym zaangażowaniem czynników produkcji. Przykładem tego są mieszanki zbożowo-strączkowe, które wyróżnia relatywnie wysoka ziemiochłonność i niska kapitałochłonność.
Keywords
leguminous crops, regional differentiation, gross margin, rośliny strączkowe, regionalne zróżnicowanie, nadwyżka bezpośrednia
Citation
Polish Journal of Agronomy
2012, 10, 9–15