The evaluation of modern and old winter wheat varieties in the aspect of their competitiveness due to weeds in organic system
Loading...
Date
2011
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
Abstract
Description
The selection of varieties with better competitive ability against
weeds is one of the method of weed control in organic farming. Due
to increasing interest in organic farming in Poland there is a need
to conduct the research on usefulness of different cereal varieties
to organic system in the aspect of their competitiveness regarding
weeds. The aim of the long-term research carried out in the years
2005–2010 was to compare the competitive ability due to weeds of
15 modern and 4 old winter wheat varieties. The study was conducted
at the Experimental Station of Institute of Soil Science and Plant Cultivation
– State Research Institute in Osiny (Lublin province) on the
experimental fields used in ecological way since 1994. The number of
weeds and their dry matter were assessed in dough stage. Biometric
measurements of wheat plants and canopy structure study of selected
winter wheat varieties were done. Biomass index was used to compare
the level of weed infestation in different winter wheat varieties.
The results showed that the biggest competitive ability against weeds
characterized modern varieties: Sukces, Zyta, Mewa, Smuga and old
varieties: spelt (var. Schwabenkorn) and Ostka Kazimierska. Low
level of weed infestation in the most competitive varieties depended
on the morphological features of plants, such as: height, tillering
and plant canopy structure: number of plants and wheat dry matter.
Number of weeds and their dry matter were the biggest in varieties:
Kobra, Kobra Plus, Bogatka, Wydma and Wysokolitewka
Sztywnosłoma.
Jedną z metod ograniczania zachwaszczenia w ekologicznym systemie produkcji jest dobór odmian o większej konkurencyjności w stosunku do chwastów. Celem badań prowadzonych w latach 2005–2010 było porównanie konkurencyjności w stosunku do chwastów 15 aktualnie uprawianych oraz 4 dawnych odmian pszenicy ozimej. Badania przeprowadzono w Stacji Doświadczalnej IUNG-PIB w Osinach (woj. lubelskie), na polu użytkowanym od 1994 r. według zasad rolnictwa ekologicznego. Oznaczono liczebność i suchą masę chwastów oraz wykonano pomiary biometryczne roślin pszenicy i parametrów łanu. Stwierdzono, że spośród odmian współczesnych największą konkurencyjnością w stosunku do chwastów charakteryzowały się Sukces, Zyta, Mewa i Smuga, a wśród odmian dawnych – pszenica orkisz (odmiana Schwabenkorn) oraz Ostka Kazimierska. Małe zachwaszczenie odmian pszenicy ozimej o największej konkurencyjności było związane z cechami morfologicznymi roślin, takimi jak: wysokość i rozkrzewienie, oraz budową łanu – obsadą roślin i masą pszenicy. Największą liczebność i masę chwastów stwierdzono w odmianach: Kobra, Kobra Plus, Bogatka, Wydma oraz Wysokolitewka Sztywnosłoma.
Jedną z metod ograniczania zachwaszczenia w ekologicznym systemie produkcji jest dobór odmian o większej konkurencyjności w stosunku do chwastów. Celem badań prowadzonych w latach 2005–2010 było porównanie konkurencyjności w stosunku do chwastów 15 aktualnie uprawianych oraz 4 dawnych odmian pszenicy ozimej. Badania przeprowadzono w Stacji Doświadczalnej IUNG-PIB w Osinach (woj. lubelskie), na polu użytkowanym od 1994 r. według zasad rolnictwa ekologicznego. Oznaczono liczebność i suchą masę chwastów oraz wykonano pomiary biometryczne roślin pszenicy i parametrów łanu. Stwierdzono, że spośród odmian współczesnych największą konkurencyjnością w stosunku do chwastów charakteryzowały się Sukces, Zyta, Mewa i Smuga, a wśród odmian dawnych – pszenica orkisz (odmiana Schwabenkorn) oraz Ostka Kazimierska. Małe zachwaszczenie odmian pszenicy ozimej o największej konkurencyjności było związane z cechami morfologicznymi roślin, takimi jak: wysokość i rozkrzewienie, oraz budową łanu – obsadą roślin i masą pszenicy. Największą liczebność i masę chwastów stwierdzono w odmianach: Kobra, Kobra Plus, Bogatka, Wydma oraz Wysokolitewka Sztywnosłoma.
Keywords
weeds, winter wheat varieties, competitiveness, organic
farming, chwasty, odmiany pszenicy ozimej, konkurencyjność, rolnictwo ekologiczne
Citation
Polish Journal of Agronomy
2011, 6, 11–16