Instrukcje upowszechnieniowe

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 4 of 4
  • Item
    SOJA W UPRAWIE I ŻYWIENIU ZWIERZĄT
    (Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, 2024) Staniak, Mariola; Świątkiewicz, Małgorzata
    Soja jest jednym z najcenniejszych gatunków roślin uprawnych na świecie. Jej nasiona zawierają od 33 do 42% białka, które charakteryzuje się korzystnym składem aminokwasowym i od 18 do 22% tłuszczu, z którego połowę stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe. Są też źródłem wielu innych, cennych związków, takich jak: błonnik, lecytyna, witaminy, sole mineralne, antyoksydanty. Nasiona soi stanowią cenny surowiec spożywczy, paszowy oraz przemysłowy.
  • Item
    Uprawa międzyplonów
    (Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, 2025) Sułek, Alicja; Podleśny, Janusz; Hołubowicz-Kliza, Grażyna
    Międzyplony to uprawy składające się z jednego lub kilku gatunków roślin wysiewanych między dwoma plonami głównymi z przeznaczeniem na przyoranie jako zielony nawóz lub w celu pozyskania zielonki, siana lub kiszonki. Stanowią one również ochronę gleby przed erozją oraz ograniczają wymywanie do wód składników pokarmowych niewykorzystanych przez rośliny uprawiane w plonie głównym.
  • Item
    Nawożenie na gruntach ornych i trwałych użytkach zielonych
    (Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2024) Jadczyszyn, Tamara; Lipiński, Wojciech; Kowalczyk, Jan
  • Item
    Uprawa sorga kiszonkowego oraz wykorzystanie w żywieniu zwierząt przeżuwających
    (2024) Księżak, Jerzy; Bojarszczuk, Jolanta; Brzóska, Franciszek; Śliwiński, Bogdan