Instrukcje upowszechnieniowe
Permanent URI for this collection
Browse
Recent Submissions
Item SOJA W UPRAWIE I ŻYWIENIU ZWIERZĄT(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, 2024) Staniak, Mariola; Świątkiewicz, MałgorzataSoja jest jednym z najcenniejszych gatunków roślin uprawnych na świecie. Jej nasiona zawierają od 33 do 42% białka, które charakteryzuje się korzystnym składem aminokwasowym i od 18 do 22% tłuszczu, z którego połowę stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe. Są też źródłem wielu innych, cennych związków, takich jak: błonnik, lecytyna, witaminy, sole mineralne, antyoksydanty. Nasiona soi stanowią cenny surowiec spożywczy, paszowy oraz przemysłowy.Item Uprawa międzyplonów(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, 2025) Sułek, Alicja; Podleśny, Janusz; Hołubowicz-Kliza, GrażynaMiędzyplony to uprawy składające się z jednego lub kilku gatunków roślin wysiewanych między dwoma plonami głównymi z przeznaczeniem na przyoranie jako zielony nawóz lub w celu pozyskania zielonki, siana lub kiszonki. Stanowią one również ochronę gleby przed erozją oraz ograniczają wymywanie do wód składników pokarmowych niewykorzystanych przez rośliny uprawiane w plonie głównym.Item Nawożenie na gruntach ornych i trwałych użytkach zielonych(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2024) Jadczyszyn, Tamara; Lipiński, Wojciech; Kowalczyk, JanItem Uprawa sorga kiszonkowego oraz wykorzystanie w żywieniu zwierząt przeżuwających(2024) Księżak, Jerzy; Bojarszczuk, Jolanta; Brzóska, Franciszek; Śliwiński, Bogdan