Repository logo
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Yкраї́нська
  • Log In
    New user? Click here to register.Have you forgotten your password?
Repository logo
  • Communities & Collections
  • All of library
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Yкраї́нська
  • Log In
    New user? Click here to register.Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Sawicka, Barbara"

Now showing 1 - 6 of 6
Results Per Page
Sort Options
  • No Thumbnail Available
    Item
    AGROTECHNICAL METHODS IN POTATO CULTIVATION AS PERCEIVED BY ORGANIC FARM OWNERS IN THE PODKARPACIE REGION
    (Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach) Krochmal-Marczak, Barbara; Sawicka, Barbara
  • No Thumbnail Available
    Item
    Darkening of potato tubers flesh in the organic and integrated production systems
    (Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, 2006) Sawicka, Barbara; Kuś, Jan; Barbaś, Piotr
  • No Thumbnail Available
    Item
    The economic efficiency of Ipomoea batatas [L.] Lam. cultivation under protection in conditions of the south-eastern Poland
    (Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, 2010) Krochmal-Marczak, Barbara; Harasim, Adam; Sawicka, Barbara
  • No Thumbnail Available
    Item
    The efficiency of different strategies of potato protection against Phyrophthora infestans
    (Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, 2006) Sawicka, Barbara; Pszczółkowski, Piotr; Krochmal-Marczak, Barbara
  • No Thumbnail Available
    Item
    The influence of weed infestation of potato canopy on the total and trade yield under organic and integrated crop production systems
    (Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, 2006) Sawicka, Barbara; Barbaś, Piotr; Kuś, Jan
  • Loading...
    Thumbnail Image
    Item
    Zachwaszczenie łanu ziemniaka w warunkach ekologicznego i integrowanego systemu produkcji
    (IUNG-PIB, 2005) Sawicka, Barbara; Barbaś, Piotr; Kawalec, Andrzej
    Materiał do badań pochodził z doświadczenia polowego przeprowadzonego w latach 2000-2002 w Stacji Doświadczalnej IUNG Osiny na glebie kompleksu żytniego bardzo dobrego. Czynnikami eksperymentu były: system produkcji roślinnej (integrowany i ekologiczny) oraz odmiana ziemniaka (Baszta, Wolfram, Ania, Salto, Wawrzyn). Bulwy ziemniaka w kI. A sadzono w rozstawie 70 x 35 cm 25-27.04. W każdym z systemów stosowano różne zmianowania oraz technologie produkcji. W systemie integrowanym (ziemniak - jęczmień jary - bobik - pszenica ozima + poplon z gorczycy białej) stosowano 110 kg N, 60 kg P, 60 kg K'ha'. Nawożenie fosforem i potasem równoważyło pobranie. Kompost w dawce 35 t-ha stosowano tylko raz w rotacji zmianowania - pod ziemniak. W decyzjach o wykonaniu chemicznych zabiegów ochrony roślin uwzględniano progi szkodliwości agrofagów. W systemie ekologicznym (ziemniak - jęczmień jary - koniczyna z trawą użytkowana 2 lata - pszenica ozima + poplon z gorczycy białej i wyki jarej) nie stosowano nawozów mineralnych i pestycydów z wyjątkiem preparatów Novodor i Permasect przeciwko stonce ziemniaczanej. Pod ziemniak wnoszono tylko kompost 2-letni (słoma + koniczyna czerwona + obornik) w ilości 35 t-ha". Ograniczanie zachwaszczenia w tym systemie polegało na bronowaniu broną chwastownikiem do wschodów, 3-krotnym obredlaniu i jednokrotnym pieleniu ręcznym tuż przed ostatnim redleniem. Przed zbiorem ziemniaka oznaczano: świeżą i powietrznie suchą masę chwastów, liczbę chwastów jedno i dwuliściennych oraz ich skład florystyczny. Świeża i sucha masa chwastów oraz ich liczba była mniejsza w systemie integrowanym z uprawą mechaniczno-chemiczną.
  • Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa
  • Państwowy Instytut Badawczy
  • Ul. Czartoryskich 8, 24-100 Puławy
  • E-mail: bc@iung.pulawy.pl
  • Regulamin
  • Privacy policy
  • Cookie settings
  • Pomoc
  • DSpace software