Browsing by Author "Pecio, Alicja"
Now showing 1 - 16 of 16
Results Per Page
Sort Options
Item Efektywność wykorzystania azotu ? sposoby wyznaczania oraz zastosowanie w badaniach rolniczych(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2017) Pecio, AlicjaItem Grain yield and yield components of spring barley genotypes as the indicators of their tolerance to temporal drought stress(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach) Pecio, Alicja; Wach, DamianItem Innowacyjne produkty stosowane w produkcji roślinnej(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2020) Pecio, AlicjaItem Klasyczne i zaawansowane metody badania przestrzennego zróżnicowania żyzności gleb i łanu roślin(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2015) Niedźwiecki, Jacek; Debaene, Guillaume; Pecio, AlicjaItem Możliwości ograniczenia strat biogenów poprzez optymalizację nawożenia w warunkach rolnictwa precyzyjnego w Polsce(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2022) Madej, Andrzej; Pecio, AlicjaItem Nawożenie zbóż jarych(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2014) Pecio, AlicjaItem Nawożenie zbóż ozimych(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2014) Pecio, AlicjaItem Ocena potrzeb nawożenia w rolnictwie precyzyjnym(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2016) Pecio, Alicja; Niedźwiecki, JacekItem Ocena zanieczyszczenia Morza Bałtyckiego substancjami biogenicznymi według raportu HELCOM PLC-6(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2019) Pecio, AlicjaItem Response of some malting barley cultivars to differentiated nitrogen fertilization(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, 2006) Pecio, Alicja; Bichoński, AndrzejItem Rozpoznanie pola podstawą precyzyjnego nawożenia roślin(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2016) Pecio, Alicja; Niedźwiecki, Jacek; Debaene, GuillaumeItem Teoretyczne podstawy określania wymagań pokarmowych roślin i potrzeb nawożenia(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2021) Pecio, AlicjaItem The share of Poland in the actual pollution status of Baltic Sea waters with nitrates in the light of HELCOM PLC research(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, 2024) Pecio, AlicjaThe aim of the study was to analyze the results of the current research in the HELCOM PLC project on Poland’s share in the pollution of the Baltic Sea waters. The analysis considers annual update of the HELCOM Core Pressure Indicator, which monitors the implementation of maximum allowable nutrient loads (MAI), covering data from 1995 to 2018, assessment of progress in achieving national nutrient input limits (NIC assessment), covering data for the years 1995–2020, assessment of sources and pathways of nu- trients to the Baltic Sea environment by 2020 and comparative analysis at the level of source data from 1995 to 2018 for Poland. Analysis of the nutrient input trend over the 1995–2018 observation period showed a statistically significant 20 percent reduction in total nitrogen input to the entire Baltic Sea. Poland reduced the nitrogen input to all HELCOM basins from the 1997–2003 reference period by 11–26% and it has reached inflow limits in all basins, except the Baltic Proper (BAP), where the reduction remaining to be achieved before 2020 was 30578 t, i.e. 20% of the NIC. The main loads of total nitrogen from Poland to the Baltic Sea are delivered via inland waters (indirect sources) and come from agriculture (57%). Actions at the European Union level, including monitoring the Baltic Sea environment and indicating sources of threat, are necessary for continuous implementation.Item Variation of the yield and protein content in grain of spring barley on the area of production field(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, 2006) Pecio, Alicja; Kubsik, KrzysztofItem Wpływ zabiegów agrotechnicznych na wybrane właściwości chemiczne(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2015) Pecio, Alicja; Jarosz, ZuzannaItem Zróżnicowanie zawartości białka w ziarnie odmian jęczmienia browarnego zależnie od stanu odżywienia roślin azotem(IUNG-PIB, 2005) Pecio, AlicjaCelem badań było określenie zróżnicowania browarnych odmian jęczmienia jarego pod względem wykorzystania azotu nagromadzonego w organach wegetatywnych do tworzenia plonu ziarna i kształtowania jego jakości. Badania prowadzono w Zakładzie Doświadczalnym IUNG Grabów, woj. mazowieckie, w latach 2001-2003 na bazie ścisłego doświadczenia polowego założonego w układzie split-plot, w 4 powtórzeniach. Czynnikiem I rzędu były browarne odmiany jęczmienia jarego, charakteryzujące się zróżnicowanym potencjałem plonowania i różną wartością browarną: Brenda, Rudzik, Scarlett i Sezam, a czynnikiem II rzędu - dawki nawożenia azotem: O,20, 40, 60 i 80 kg N· ha-1, stosowane w całości przedsiewnie. Powierzchnia poletka do zbioru wynosiła 28,8 m2. Największym plonem ziarna i najmniejszą zawartością białka w ziarnie cechowała się odmiana Scarlett, która lepiej niż pozostałe odmiany wykorzystywała azot do zaspokojenia swych potrzeb żywieniowych w okresie rozwoju wegetatywnego. Odmiana ta jako jedyna uzyskiwała optymalny stan odżywienia azotem w fazie kwitnienia przy nawożeniu w ilości 60 kg N*ha-1, podczas gdy pozostałe odmiany dopiero przy dawce 80 kg N*ha-1. Odmiana Scarlett wytwarzała najmniejszą masę i powierzchnię fotosyntetyczną liści i łodyg, ale wykazywała dużą zawartość chlorofilu i dużą aktywność fotosyntetyczną. Charakteryzowała się również największą masą i najlepszym stanem odżywienia wegetatywnych części kłosa. Oznacza to, że inne odmiany, charakteryzujące się w fazie kwitnienia wartością NNlbiałko= 1, gromadziły w kłosie mniejsze ilości azotu. Kłosy odmiany Scarlett charakteryzowały się ponadto na ogół większą aktywnością fotosyntetyczną niż kłosy pozostałych odmian. Odmiana Scarlett zatem lepiej niż inne porównywane odmiany wykorzystuje azot do wykształcenia dorodnego ziarna, zawierającego procentowo najmniejszą ilość białka. W przypadku odmiany Scarlett można stosować mniejsze dawki azotu niż pod inne odmiany jęczmienia browarnego bez obawy zmniejszenia plonu ziarna i pogorszenia jego jakości.