Browsing by Author "Pecio, Alicja"
Now showing 1 - 13 of 13
Results Per Page
Sort Options
Item Efektywność wykorzystania azotu ? sposoby wyznaczania oraz zastosowanie w badaniach rolniczych(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2017) Pecio, AlicjaItem Grain yield and yield components of spring barley genotypes as the indicators of their tolerance to temporal drought stress(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach) Pecio, Alicja; Wach, DamianItem Innowacyjne produkty stosowane w produkcji roślinnej(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2020) Pecio, AlicjaItem Klasyczne i zaawansowane metody badania przestrzennego zróżnicowania żyzności gleb i łanu roślin(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2015) Niedźwiecki, Jacek; Debaene, Guillaume; Pecio, AlicjaItem Możliwości ograniczenia strat biogenów poprzez optymalizację nawożenia w warunkach rolnictwa precyzyjnego w Polsce(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2022) Madej, Andrzej; Pecio, AlicjaItem Nawożenie zbóż jarych(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2014) Pecio, AlicjaItem Nawożenie zbóż ozimych(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2014) Pecio, AlicjaItem Ocena potrzeb nawożenia w rolnictwie precyzyjnym(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2016) Pecio, Alicja; Niedźwiecki, JacekItem Ocena zanieczyszczenia Morza Bałtyckiego substancjami biogenicznymi według raportu HELCOM PLC-6(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2019) Pecio, AlicjaItem Rozpoznanie pola podstawą precyzyjnego nawożenia roślin(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2016) Pecio, Alicja; Niedźwiecki, Jacek; Debaene, GuillaumeItem Teoretyczne podstawy określania wymagań pokarmowych roślin i potrzeb nawożenia(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2021) Pecio, AlicjaItem Wpływ zabiegów agrotechnicznych na wybrane właściwości chemiczne(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2015) Pecio, Alicja; Jarosz, ZuzannaItem Zróżnicowanie zawartości białka w ziarnie odmian jęczmienia browarnego zależnie od stanu odżywienia roślin azotem(IUNG-PIB, 2005) Pecio, AlicjaCelem badań było określenie zróżnicowania browarnych odmian jęczmienia jarego pod względem wykorzystania azotu nagromadzonego w organach wegetatywnych do tworzenia plonu ziarna i kształtowania jego jakości. Badania prowadzono w Zakładzie Doświadczalnym IUNG Grabów, woj. mazowieckie, w latach 2001-2003 na bazie ścisłego doświadczenia polowego założonego w układzie split-plot, w 4 powtórzeniach. Czynnikiem I rzędu były browarne odmiany jęczmienia jarego, charakteryzujące się zróżnicowanym potencjałem plonowania i różną wartością browarną: Brenda, Rudzik, Scarlett i Sezam, a czynnikiem II rzędu - dawki nawożenia azotem: O,20, 40, 60 i 80 kg N· ha-1, stosowane w całości przedsiewnie. Powierzchnia poletka do zbioru wynosiła 28,8 m2. Największym plonem ziarna i najmniejszą zawartością białka w ziarnie cechowała się odmiana Scarlett, która lepiej niż pozostałe odmiany wykorzystywała azot do zaspokojenia swych potrzeb żywieniowych w okresie rozwoju wegetatywnego. Odmiana ta jako jedyna uzyskiwała optymalny stan odżywienia azotem w fazie kwitnienia przy nawożeniu w ilości 60 kg N*ha-1, podczas gdy pozostałe odmiany dopiero przy dawce 80 kg N*ha-1. Odmiana Scarlett wytwarzała najmniejszą masę i powierzchnię fotosyntetyczną liści i łodyg, ale wykazywała dużą zawartość chlorofilu i dużą aktywność fotosyntetyczną. Charakteryzowała się również największą masą i najlepszym stanem odżywienia wegetatywnych części kłosa. Oznacza to, że inne odmiany, charakteryzujące się w fazie kwitnienia wartością NNlbiałko= 1, gromadziły w kłosie mniejsze ilości azotu. Kłosy odmiany Scarlett charakteryzowały się ponadto na ogół większą aktywnością fotosyntetyczną niż kłosy pozostałych odmian. Odmiana Scarlett zatem lepiej niż inne porównywane odmiany wykorzystuje azot do wykształcenia dorodnego ziarna, zawierającego procentowo najmniejszą ilość białka. W przypadku odmiany Scarlett można stosować mniejsze dawki azotu niż pod inne odmiany jęczmienia browarnego bez obawy zmniejszenia plonu ziarna i pogorszenia jego jakości.