Browsing by Author "Parylak, Danuta"
Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
Item Influence of stubble crops on winter rye yielding in simplified crop rotations on light soil.(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, 2006) Wojciechowski, Wiesław; Parylak, DanutaItem Następczy wpływ nawożenia organicznego oraz mineralnego azotowego na plonowanie oraz wybrane cechy jakościowe ziarna pszenicy jarej(IUNG-PIB, 2005) Wacławowicz, Roman; Parylak, Danuta; Śniady, RomanW przeprowadzonych badaniach podjęto próbę określenia zmian wybranych cech jakościowych ziarna pszenicy jarej oraz poziomu jej plonowania pod wpływem zróżnicowanych form nawożenia organicznego zastosowanego pod przedplon (obornik bydlęcy, wermikompost, słoma i międzyplon ścierniskowy wraz z liśćmi buraczanymi) z jednoczesnym stosowaniem rosnących dawek nawozów azotowych (O, 60, 100, 150,200 kg*N·ha-1). Wprowadzenie do gleby nawozów naturalnych i organicznych pod przedplon (burak cukrowy) oraz bezpośrednie przyoranie liści buraczanych pod pszenicę jarą nie wpływało istotnie na jej plonowanie. Udowodnioną statystycznie zwyżkę plonu ziarna pszenicy stwierdzono natomiast po zastosowaniu co najmniej 150 kg*N·ha-1, Nawożenie organiczne oraz rosnące dawki nawożenia azotem pod badaną roślinę nie różnicowały istotnie także dorodności ziarna pszenicy jarej. Nieznacznie większą MTZ stwierdzono po wprowadzeniu pod przedplon wermikompostu lub po zastosowaniu 60 lub 100 kg*N·ha-1. Zawartość białka ogólnego w ziarnie w większym stopniu zależała od dawki azotu niż od nawożenia organicznego. Rosnące dawki nawozów azotowych powodowały systematyczny wzrost zawartości białka w plonie głównym pszenicy. Nie stwierdzono następczego wpływu nawożenia organicznego na zawartość fosforu i potasu w plonie, natomiast intensyfikacja nawożenia azotem sprzyjała niewielkiemu zwiększeniu koncentracji badanych makroelementów w ziarnie pszenicy jarej.