Pamiętnik Puławski: prace Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, z. 142
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Pamiętnik Puławski: prace Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, z. 142 by Author "Dwornikiewicz, Jerzy"
Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
Item Plon główny i uboczny oraz zawartość składników pokarmowych w roślinach chmielu(IUNG-PIB, 2006) Dwornikiewicz, JerzyBadania wykonano w warunkach produkcyjnych, gdzie obiektami były odmiany chmielu: aromatyczna - Lubelski i goryczkowa - Marynka oraz typ gleby: brunatna i mada. Średnio chmiel wytwarzał ok. 5,7 t*ha-1 s.m. materii organicznej i w tym zakresie nie stwierdzono istotnych różnic odmianowych. Zaobserwowano statystycznie nie udowodnione odmianowe różnice w pokroju roślin, zwłaszcza w wielkości plonu głównego (towarowego) - szyszek chmielu: odmiana Lubelski ok. 1,6 t*ha-1 i odmiana Marynka ok. 2.4 t*ha-1 p.s.m. Zawartość azotu w liściach i szyszkach chmielu była średnio dwa razy większa niż w pędach. Szyszki zawierały średnio dwa razy więcej fosforu oraz wyraźnie więcej potasu niż inne części rośliny. Większe zawartości wapnia i magnezu stwierdzono w liściach niż w innych częściach rośliny.Item Pobranie składników pokarmowych przez chmiel(IUNG-PIB, 2006) Dwornikiewicz, JerzyW literaturze spotyka się rozbieżne dane dotyczące pobrania składników pokarmowych przez chmiel (w kg z ha) wraz z plonem głównym i ubocznym: od 117 do 272 kg N, 38-75 kg P2O5, 110-257 kg K2O, 154-296 kg CaO i 27-75 kg MgO. W warunkach krajowych wykazano, że średnio (lata x miejsce x odmiany) rośliny chmielu przy plonie szyszek w wysokości 2 t*ha-1 pobierały z gleby: 160 kg N, 15 kg P (35 kg P2O5) 115 kg K (140 kg K2O), 150 kg Ca (210 kg CaO) i 38 kg Mg (63 kg MgO).