Browsing by Author "Szymczak-Nowak, Jadwiga"
Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
Item Wpływ nawożenia obornikiem i słomą na zdrowotność czterech odmian buraka cukrowego(IUNG-PIB, 2005) Szymczak-Nowak, Jadwiga; Nowakowski, MirosławW latach 1995-1997, w RZD UMK w Piwnicach (woj. kujawsko-pomorskie) na glebie płowej właściwej, kompleksu pszennego dobrego porównywano wpływ nawożenia obornikiem bydlęcym (35 t*ha-1) i słomą z pszenicy ozimej (6 t*ha-1 + 40 kg N w formie mocznika) łącznie z nawożeniem mineralnym NPK na zdrowotność 4 odmian buraka cukrowego. W gospodarstwach wyspecjalizowanych w produkcji roślinnej coraz większym problemem jest niedobór nawozów naturalnych, niezbędnych w płodozmianie z burakiem cukrowym. Przyorywana po zbiorze zbóż słoma może posiadać niekiedy porównywalną do obornika wartość nawozową i fitosanitarną. Nieliczne doniesienia dotyczące oddziaływania słomy na nasilenie występowania chorób na liściach buraka cukrowego motywowały do podjęcia badań w tym zakresie. Do siewu użyto nasion następujących odmian buraka cukrowego: Atair, Cordelia, Kristall i Polko. Nasiona 2 odmian (Atair i Kristall) były wolne od Phoma betae - patogena powodującego zgorzel siewek. Z chorób występujących na liściach w większym nasileniu notowano chwościk, mączniak prawdziwy i rdzę buraka. Sporadycznie natomiast występowały brunatna plamistość liści i plamik buraka. Mniejsze nasilenie chwościka i mączniaka prawdziwego zanotowano po nawożeniu słomą, a rdzy buraka - po nawożeniu obornikiem. Istotne różnice w porażeniu roślin wystąpiły pomiędzy odmianami buraka cukrowego.Item Wpływ różnych form nawożenia na kształtowanie się jakości technologicznej buraka cukrowego(IUNG-PIB, 2005) Szymczak-Nowak, Jadwiga; Tyburski, JózefW latach 2001-2003 w Chrząstowie (woj. kujawsko-pomorskie), na glebie płowej właściwej kompleksu pszennego dobrego przeprowadzono serię eksperymentów polowych założonych metodą losowanych bloków (w 4 powtórzeniach) w celu określenia wpływu nawożenia obornikiem bydlęcym (30 t*ha-1) i NPK, słomą z pszenicy ozimej (6 t*ha-1 +40 kg N w formie mocznika) i NPK oraz kompostem (1O t*ha-1) i NPK na tle nawożenia mineralnego NPK (120,0, 39,3 i 166,0 kg*ha-1) na jakość technologiczną buraka cukrowego. Do siewu użyto nasion buraka cukrowego odmiany Janina zaprawianych fungicydami. Wobec rosnącej liczby gospodarstw bezinwentarzowych zasadne jest pytanie, czym zastąpić obornik w nawożeniu buraka cukrowego oraz jak to wpłynie na jakość technologiczną korzeni. Forma nawożenia nie miała istotnego wpływu na zawartość cukru w korzeniach buraka cukrowego. Forma nawożenia, lata badań oraz współdziałanie tych czynników miały istotny wpływ na zawartość N-a-NH2, jonów K i Na w korzeniach buraka cukrowego oraz na współczynnik alkaliczności. Nawożenie słomą + NPK wpłynęło na obniżenie zawartości N-a-NH2 oraz wzrost zawartości jonów K w korzeniach buraka cukrowego.