Browsing by Author "Szymanek, Mariusz"
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
Item Próba oceny technologii produkcji kukurydzy cukrowej z zastosowaniem kombajnowego zbioru kolb i ich mechanicznego odziarniania(IUNG-PIB, 2005) Niedziółka, Ignacy J.; Szymanek, MariuszDynamiczny wzrost powierzchni uprawy kukurydzy cukrowej na cele przetwórcze powoduje, że ręczny zbiór kolb zastępowany jest zbiorem kombajnowym. Zapewnia on uzyskanie większej wydajności pracy oraz zebranie kolb w optymalnym stadium dojrzałości, co jest szczególnie istotne w przypadku kukurydzy cukrowej. Wysokie wymagania jakościowe dotyczące również oddzielanego ziarna to rn.in.: gładka powierzchnia i jednakowa długość odciętych ziaren, brak uszkodzeń mechanicznych oraz małe straty masy i składników pokarmowych. Kolby kukurydzy cukrowej odmiany Candle zbierano kombajnem Bourgoin w stadium dojrzałości późnomlecznej, a następnie poddawano obróbce mechanicznej polegającej na odkoszulkowywaniu i odcinaniu ziarna. Ziarno odcinano na obcinarce przy zmiennej prędkości kątowej głowicy nożowej w zakresie 167,5 do 301,2 rad*s-1 oraz stałej prędkości liniowej podajnika kolb - 0,31 m*s-1. Jakość oddzielanego ziarna określano poprzez pomiar jego długości oraz ocenę stanu powierzchni cięcia. Dla celów porównawczych ziarno podzielono na trzy klasy długości: klasa I - powyżej 8 mm, klasa II - od 4 do 8 mm, klasa m - poniżej 4 mm. Ziarno z ubytkami masy zarodka kwalifikowano jako gorszej jakości. Przedstawione wyniki badań dotyczą nakładów pracy i energii ponoszonej w technologii produkcji kukurydzy cukrowej oraz jakości ziarna oddzielanego od rdzeni kolb. Nakłady pracy poniesione po kombajnowym zbiorze kolb były największe dla obróbki kolb (11,8 rbh*ha-1) i stanowiły 34% ogólnych nakładów oraz dla uprawy gleby (9,6 rbh*ha-1) - 28%. Natomiast nakłady energii mechanicznej ponoszone na uprawę gleby wynosiły 341 kWh*ha-1 (37% nakładów), a na zbiór kombajnowy kolb- 285 kWh· ha' (31% nakładów). Ze wzrostem prędkości głowicy nożowej zwiększył się udział ziarna klasy I o 26%, zaś zmniejszył się o 14% w klasie II i o II % w klasie III, natomiast udział ziarna gorszej jakości zmniejszył się w klasie I o 5% i w klasie II o 7%, a w klasie III nie zmienił się.