Browsing by Author "Skomra, Urszula"
Now showing 1 - 13 of 13
Results Per Page
Sort Options
Item Analiza uwarunkowania ekonomiczno-rynkowych produkcji chmielu w Polsce(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2015) Skomra, UrszulaItem Breeding of triploid common hop cultivars (Humulus lupulus L.)(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach) Trojak-Goluch, Anna; Skomra, UrszulaItem Chmiel jako źródło bioaktywnych metabolitów wtórnych dla przemysłu piwowarskiego i farmaceutycznego(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2012) Agacka, Monika; Skomra, UrszulaItem Główne kierunki hodowli chmielu w Polsce i na świecie(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2008) Skomra, UrszulaItem Hops as a source of biologically active compounds(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, 2020) Przybyś, Marcin; Skomra, UrszulaItem Kierunki badań naukowych wspierające doskonalenie genotypów chmielu(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2012) Skomra, Urszula; Przybyś, Marcin; Trojak-Goluch, AnnaItem Mączniak prawdziwy – groźna choroba chmielu(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2008) Skomra, UrszulaItem Metodyka integrowanej produkcji chmielu(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy) Skomra, UrszulaItem Postęp w technologii produkcji chmielu ? najważniejsze rozwiązania techniczne oraz osiągnięcia hodowli(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2018) Skomra, UrszulaItem Stability of the hop bitter acids during long-term storage of cones with different maturity degree(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach) Skomra, Urszula; Koziara-Ciupa, MartaItem Stan aktualny i perspektywy uprawy chmielu w Polsce(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2012) Skomra, UrszulaItem The Expression of Genes Involved in Synthesis of Bitter Acids and Xanthohumol and the Content of These Compounds in Aroma and Bitter Hop under Reduced Nitrogen Fertilisation(MDPI, 2024) Czubacka, Anna; Skomra, Urszula; Agacka-Mołdoch, Monika; Koziara-Ciupa, MartaHop (Humulus lupulus) is cultivated for industrial purposes, primarily for brewing, but also for pharmaceutical and cosmetic applications. The hop cones are valued for their secondary metabolites, including bitter acids and prenylflavonoids. The objective of the presented study was to investigate the impact of reducing nitrogen fertilisation on the activity of genes involved in the production of bitter acids and xanthohumol in cultivars Lubelski (aroma) and Magnat (bitter) grown in the field. Furthermore, the content of these compounds was determined. The results demonstrated that the majority of studied genes were expressed at a similar level despite the reduction in the nitrogen dose by 25–30%. Nitrogen dose influenced the activity of genes BCAT2, HS1, and PAL. Moreover, the differences in gene expression were observed between cultivars and developmental stages. The reduction in nitrogen dose did not result in a reduction in secondary metabolite content. The content of alpha and beta acids in Magnat was approximately 14.8% and 3.2%, respectively, while in Lubelski it was approximately 7.7% and 5.8%, respectively. The content of xanthohumol in both cultivars was approximately 0.7%.Item Uzyskiwanie zdrowych sadzonek chmielu jako element restrukturyzacji odmianowej(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2008) Doroszewska, Teresa; Skomra, Urszula; Przybyś, Marcin; Czubacka, Anna; Grudzińska-Sterno, Magdalena