Repository logo
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Yкраї́нська
  • Log In
    New user? Click here to register.Have you forgotten your password?
Repository logo
  • Communities & Collections
  • All of library
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Yкраї́нська
  • Log In
    New user? Click here to register.Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Skibowska, Barbara"

Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
  • Loading...
    Thumbnail Image
    Item
    Selekcja w liniach typu O buraka cukrowego genotypów o wysokiej jakości nasion
    (IUNG-PIB, 2005) Skibowska, Barbara
    Linie typu O wykazujące korzystne cechy biologiczne i użytkowe są niezbędne w hodowli odmian heterozyjnych buraka cukrowego dla rozmnożenia linii męskosterylnych. Dla uzyskania wartościowych linii dopełniających o ustabilizowanych cechach morfologicznych przeprowadzono wymuszone samozapylenie i selekcję w liniach typu O o nieznanym stopniu samozgodności. W wyniku chowu wsobnego i selekcji uzyskano linie dopełniające o korzystnych cechach fenotypowych, dobrze kiełkujących nasionach i dużym procencie nasion frakcji od 3,25 mm do 4,75 mm. Utrwalone cechy w liniach O przez kilkakrotne krzyżowanie są wprowadzane do linii męskosterylnych (CMS) dla uzyskania linii ekwiwalentnych niezbędnych do syntezy odmian mieszańcowych buraka cukrowego.
  • Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa
  • Państwowy Instytut Badawczy
  • Ul. Czartoryskich 8, 24-100 Puławy
  • E-mail: bc@iung.pulawy.pl
  • Regulamin
  • Privacy policy
  • Cookie settings
  • Pomoc
  • DSpace software