Repository logo
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Yкраї́нська
  • Log In
    New user? Click here to register.Have you forgotten your password?
Repository logo
  • Communities & Collections
  • All of library
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Yкраї́нська
  • Log In
    New user? Click here to register.Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Rozbicki, Jan"

Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
  • Loading...
    Thumbnail Image
    Item
    Ocena wartości przemiałowej i wypiekowej ziarna odmian pszenżyta ozimego w zależności od nawożenia azotem
    (IUNG-PIB, 2005) Ceglińska, Alicja; Samborski, Stanisław; Rozbicki, Jan; Cacak-Pietrzak, Grażyna; Haber, Tadeusz
    Badania prowadzono na ziarnie 12 odmian pszenżyta ozimego (Alzo, Disco, Fidelio, Janko, Kitaro, Lamberto, Magnat, Marko, Prado, Pronto, Tornado, Woltario ). Celem badań było określenie wpływu nawożenia azotem (O, 80, 170 kg*ha-1) na ich właściwości przemiałowe i wypiekowe. U większości odmian nawożenie azotem powodowało pogorszenie właściwości przemiałowych ziarna. Przejawiało się ono małą wydajnością mąki, wysoką zawartością popiołu oraz niskim wskaźnikiem efektywności przemiału K. Zwiększenie ilości azotu w nawożeniu wpłynęło na zróżnicowanie objętości pieczywa uzyskanego z mąki badanych odmian oraz poprawę struktury jego miękiszu.
  • Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa
  • Państwowy Instytut Badawczy
  • Ul. Czartoryskich 8, 24-100 Puławy
  • E-mail: bc@iung.pulawy.pl
  • Regulamin
  • Privacy policy
  • Cookie settings
  • Pomoc
  • DSpace software