Browsing by Author "Maj, Leszek"
Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
Item Plonowanie owsa nagoziarnistego na tle oplewionego w zależności od nawożenia azotem(IUNG-PIB, 2005) Noworolnik, Kazimierz; Maj, LeszekW latach 1998-2000 przeprowadzono serię doświadczeń polowych z owsem (w 3 miejscowościach rocznie) na glebach kompleksu żytniego dobrego, w północno-wschodnim rejonie Polski. Porównano plonowanie dwu odmian nagoziarnistych: Akt i STH 3997 i odmiany oplewionej Skrzat. Uwzględniono 4 poziomy nawożenia azotem: O, 30, 60 i 90 kg*ha:'. Owies nagoziarnisty charakteryzował się znacznie niższym plonem ziarna, dużo wyższą zawartością białka w ziarnie, trochę niższym plonem białka, ale nieco wyższym plonem energii netto (dla trzody chlewnej). Uzyskano znaczny wzrost plonu ziarna i białka badanych odmian w miarę zwiększania dawki azotu do 60 kg*ha:'. W warunkach opóźnionego terminu siewu i niższego pH gleby stwierdzono większą efektywność niskiej dawki azotu, ale mniejszą efektywność dużej dawki N niż przy wcześniejszym terminie siewu i wyższym pH gleby. Wyniki mają znaczenie poznawcze i praktyczne, ze względu na niedawne (1997) wprowadzenie do praktyki nagoziarnistej formy owsa i brak informacji w literaturze o jej reakcji na nawożenie azotem w zależności od terminu siewu i pH gleby.Item Wpływ gęstości siewu na plonowanie owsa nagoziarnistego i oplewionego(IUNG-PIB, 2005) Noworolnik, Kazimierz; Maj, LeszekW latach 1998-2000 przeprowadzono serię doświadczeń polowych z owsem (w 3 miejscowościach rocznie) na glebach kompleksu żytniego dobrego, w północno-wschodnim rejonie Polski. Porównywano plonowanie dwu odmian nagoziarnistych: Akt i STH 4097 z odmianą oplewioną Skrzat w zależności od gęstości siewu: 350,450, 550 i 650 ziarn*m-2. Uzyskano znaczny wzrost plonu ziarna wszystkich odmian w miarę zwiększania gęstości siewu do 550 ziarn*m-2. Przy gęstości 650 ziarn*m-2 istotnie wyżej plonowała tylko odmiana Akt. Silniejszy dodatni wpływ zwiększania gęstości siewu owsa stwierdzono w warunkach opóźnionego terminu siewu i niższego pH gleby. Owies nagoziarnisty charakteryzował się mniejszym plonem ziarna, wyższą zawartością białka w ziarnie, podobnym plonem białka i wyższym plonem energii netto dla trzody chlewnej.