Browsing by Author "Machul, Marian"
Now showing 1 - 4 of 4
Results Per Page
Sort Options
Item Modelowanie kosztów produkcji kiszonki z kukurydzy(IUNG-PIB, 2005) Hołaj, Jacek; Machul, MarianKiszonka z kukurydzy stanowi podstawową paszę w żywieniu przeżuwaczy. W warunkach gospodarki rynkowej istotne jest poznanie nie tylko kosztów uprawy, ale i sporządzania kiszonki. Analizie poddano kukurydzę średniowczesną o plonie świeżej masy 490 dt*ha-1 i średniopóźną o plonie 520 dt*ha-1. Założono również, że kukurydza na kiszonkę będzie uprawiana na trzech powierzchniach: 2, 10 i 50 ha i przy dwóch rodzajach nawożenia: NPK i NPK z wapnowaniem. W opracowaniu wykorzystano komputerowy model gospodarstwa. Dane wejściowe do modelu stanowiły karty technologiczne produkcji kukurydzy na kiszonkę dla podanych plonów, powierzchni i rodzajów nawożenia oraz baza danych z danymi eksploatacyjnymi i cenami środków produkcji obowiązującymi w 2004 r. Uzyskane wyniki wykazały, że koszty materiałów i usług mają największy udział w kosztach bezpośrednich produkcji kukurydzy na kiszonkę. Koszty materiałów można obniżyć poprzez zastąpienie drogich, importowanych nasion tańszymi produkcji krajowej. Zakup drogich i specjalistycznych maszyn i rezygnacja z usług jest ekonomicznie uzasadniona tylko w przypadku dużych areałów, a realizacja inwestycji musi być poprzedzona rachunkiem ekonomicznym gospodarstwa w perspektywie kilku lat. W kosztach produkcji kukurydzy na kiszonkę duży udział mają koszty zbioru.Item Możliwości i skutki stosowania uproszczeń i siewu bezpośredniego w uprawie kukurydzy(Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2007) Machul, MarianItem Przydatność wskaźnika względnej zawartości chlorofilu do oceny stanu odżywienia kukurydzy azotem(IUNG-PIB, 2005) Machul, Marian; Jadczyszyn, TamaraW pracy przedstawiono wyniki badań nad zastosowaniem odczytów SPAD do oceny stanu odżywienia kukurydzy azotem. W badaniach uwzględniono dwa sposoby wysiewu nawozu azotowego: rzutowy i zlokalizowany oraz pięć dawek azotu: 25, 55, 85,115 i 145 kg N*ha-1, Począwszy od fazy wykształconego szóstego liścia do ukazywania się znamion w odstępach 7-1O-dniowych dokonywano pomiarów wartości SPAD, plonu suchej masy i zawartości azotu w suchej masie. Wyznaczono krytyczne zawartości azotu w suchej masie kukurydzy oraz obliczono wskaźnik stanu odżywienia roślin azotem (NNI). Kalibracji testu SPAD dla kukurydzy odmiany Costella dokonano z zastosowaniem wskaźnika stanu odżywienia azotem (NNI).Item Zastosowanie testu SPAD do ustalenia uzupełniającej dawki azotu dla kukurydzy(IUNG-PIB, 2005) Machul, MarianPrzedstawiono wyniki pięcioletnich badań nad przydatnością testu SPAD do określenia pogłównej dawki azotu dla kukurydzy. Stwierdzono zróżnicowanie odczytów SPAD w zależności od terminu pomiaru, nawożenia azotem i odmiany. Wskaźnik względnej zawartości chlorofilu wzrastał wraz z przebiegiem wegetacji i zwiększaniem dawki azotu. Uzyskano różne wartości SPAD w latach badań i miejscowościach co uniemożliwia dokonanie uniwersalnej kalibracji testu. W celu eliminacji zmienności odczytów dokonano standaryzacji wartości SPAD w stosunku do obiektu kontrolnego (N O). Standaryzacja eliminowała zmienność odmianową, nie ograniczała zmienności dla lat i miejscowości oraz fazy rozwojowej kukurydzy. Względne wartości SPAD mogą być przydatne dla warunków, w jakich zostały wyznaczone. Krytyczne wartości standaryzowanego SPAD wyznaczono dla względnego plonu ziarna 0,9. Określono wzrost względnej wartości SPAD pod wpływem zwiększenia nawożenia o 10 kg N*ha-1, co umożliwia wyliczenie dawki azotu potrzebnej do zastosowania w celu uzyskania optymalnego stanu odżywienia roślin.