Repository logo
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Yкраї́нська
  • Log In
    New user? Click here to register.Have you forgotten your password?
Repository logo
  • Communities & Collections
  • All of library
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Yкраї́нська
  • Log In
    New user? Click here to register.Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Kwiatkowski, Cezary"

Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
  • Loading...
    Thumbnail Image
    Item
    Jakość ziarna jęczmienia jarego uprawianego w płodozmianie i monokulturze w zależności od sposobu pielęgnacji łanu
    (IUNG-PIB, 2005) Kwiatkowski, Cezary; Wesołowski, Marian
    Doświadczenie polowe prowadzono w latach 2001-2003 w warunkach gleb lessowych środkowej Lubelszczyzny. Celem badań było porównanie plonu i zawartości składników pokarmowych w ziarnie oraz plonu białka jęczmienia jarego uprawianego w płodozmianie i 3-letniej monokulturze. Drugi czynnik eksperymentu stanowiły sposoby pielęgnacji łanu - ekstensywny i intensywny. Ekstensywna pielęgnacja jęczmienia jarego powodowała obniżenie zawartości białka, włókna i tłuszczu w ziarnie oraz wzrost zawartości popiołu i substancji BAW. Uprawa jęczmienia jarego w monokulturze obniżała plonowanie zboża o około 11,9% w stosunku do uprawy w płodozmianie. Uprawa jęczmienia jarego w trzyletniej monokulturze pogarszała skład pokarmowy i celność ziarna w porównaniu z płodozmianem.
  • Loading...
    Thumbnail Image
    Item
    Wpływ intensywności mechanicznego odchwaszczania oraz poziomu agrotechniki na jakość korzeni buraka cukrowego
    (IUNG-PIB, 2005) Kwiatkowski, Cezary
    W pracy przedstawiono wpływ mechanicznych zabiegów odchwaszczających w uprawie buraka cukrowego na jakość i plon korzeni w powiązaniu z poziomem agrotechniki. Doświadczenie polowe prowadzono w GD Czesławice (AR Lublin) w latach 1995-1997, na glebie lessowej. I czynnikiem był poziom agrotechniki: ekstensywny (NPK) oraz intensywny (1,5 NPK + mikroelementy, fungicydy i insektycydy). Drugi czynnik eksperymentu stanowiła faza wzrostu buraka, w której rozpoczynano mechaniczne zwalczanie chwastów: faza wschodów, 2, 4 i 6 liści buraka. W obiekcie kontrolnym zwalczano chwasty tylko w momencie przerywki buraka. Jedynie długość okresu zachwaszczenia łanu buraka cukrowego wpływała istotnie na fizyczne parametry korzeni. Odchwaszczanie poletek tylko w czasie przerywki powodowało zmniejszenie średnicy, masy korzeni i wystawania korzeni. Jednokrotne zwalczanie chwastów w fazie 4--6 liści buraka wpływało negatywnie na skład chemiczny i plon korzeni buraka cukrowego. Istotnie największy plon korzeni i cukru zapewniało zwalczanie chwastów od fazy wschodów do zwarcia rzędów buraka.
  • Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa
  • Państwowy Instytut Badawczy
  • Ul. Czartoryskich 8, 24-100 Puławy
  • E-mail: bc@iung.pulawy.pl
  • Regulamin
  • Privacy policy
  • Cookie settings
  • Pomoc
  • DSpace software