Repository logo
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Yкраї́нська
  • Log In
    New user? Click here to register.Have you forgotten your password?
Repository logo
  • Communities & Collections
  • All of library
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Yкраї́нська
  • Log In
    New user? Click here to register.Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Kraska, Piotr"

Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
  • Loading...
    Thumbnail Image
    Item
    The content of some micronutrients in rendzina soil cultivated using different tillage systems and catch crops
    (Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, 2011) Kraska, Piotr
  • Loading...
    Thumbnail Image
    Item
    Wpływ zróżnicowanej agrotechniki na plon i wybrane cechy jakościowe ziarna jęczmienia jarego i żyta ozimego
    (IUNG-PIB, 2005) Kraska, Piotr
    Badania polowe przeprowadzono w latach 2001-2003 w GD Bezek w pobliżu Chełma, należącym do Akademii Rolniczej w Lublinie. Doświadczenie zlokalizowane było na glebie bielicowej niecałkowitej, leżącej na podłożu marglistym o składzie granulometrycznym piasku gliniastego lekkiego i mocnego. Gleba ta zaliczona jest do klasy bonitacyjnej IVb i kompleksu żytniego dobrego. Podjęte badania miały na celu określenie wpływu płużnego i bezorkowego systemu uprawy roli oraz dwóch poziomów nawożenia mineralnego i ochrony chemicznej stosowanych w płodozmianie: ziemniak - jęczmień jary - żyto ozime na plon ziarna i białka ogólnego oraz wybrane cechy jakościowe jęczmienia jarego i żyta ozimego. Płużny system uprawy roli oraz intensywny poziom nawożenia mineralnego i ochrony chemicznej zwiększał plon ziarna oraz białka ogólnego jęczmienia jarego i żyta ozimego w porównaniu z systemem bezorkowym i podstawowym poziomem chemizacji. Liczba i masa ziarn w kłosie, MTZ oraz procentowa zawartość białka w ziarnie jęczmienia jarego nie były istotnie różnicowane przez system uprawy roli oraz poziom chemizacji. Procentowa zawartość białka w ziarnie żyta ozimego oraz MTZ były istotnie większe w wariantach z intensywnym poziomem nawożenia i ochrony chemicznej w porównaniu z poziomem podstawowym.
  • Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa
  • Państwowy Instytut Badawczy
  • Ul. Czartoryskich 8, 24-100 Puławy
  • E-mail: bc@iung.pulawy.pl
  • Regulamin
  • Privacy policy
  • Cookie settings
  • Pomoc
  • DSpace software