Repository logo
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Yкраї́нська
  • Log In
    New user? Click here to register.Have you forgotten your password?
Repository logo
  • Communities & Collections
  • All of library
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Yкраї́нська
  • Log In
    New user? Click here to register.Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Dwornikiewicz, Jerzy"

Now showing 1 - 6 of 6
Results Per Page
Sort Options
  • No Thumbnail Available
    Item
    Main and side-line crop yield and nutrient content in hop
    (Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, 2006) Dwornikiewicz, Jerzy
  • No Thumbnail Available
    Item
    Nutrient uptake by hop
    (Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, 2006) Dwornikiewicz, Jerzy
  • Loading...
    Thumbnail Image
    Item
    Plon główny i uboczny oraz zawartość składników pokarmowych w roślinach chmielu
    (IUNG-PIB, 2006) Dwornikiewicz, Jerzy
    Badania wykonano w warunkach produkcyjnych, gdzie obiektami były odmiany chmielu: aromatyczna - Lubelski i goryczkowa - Marynka oraz typ gleby: brunatna i mada. Średnio chmiel wytwarzał ok. 5,7 t*ha-1 s.m. materii organicznej i w tym zakresie nie stwierdzono istotnych różnic odmianowych. Zaobserwowano statystycznie nie udowodnione odmianowe różnice w pokroju roślin, zwłaszcza w wielkości plonu głównego (towarowego) - szyszek chmielu: odmiana Lubelski ok. 1,6 t*ha-1 i odmiana Marynka ok. 2.4 t*ha-1 p.s.m. Zawartość azotu w liściach i szyszkach chmielu była średnio dwa razy większa niż w pędach. Szyszki zawierały średnio dwa razy więcej fosforu oraz wyraźnie więcej potasu niż inne części rośliny. Większe zawartości wapnia i magnezu stwierdzono w liściach niż w innych częściach rośliny.
  • Loading...
    Thumbnail Image
    Item
    Pobranie składników pokarmowych przez chmiel
    (IUNG-PIB, 2006) Dwornikiewicz, Jerzy
    W literaturze spotyka się rozbieżne dane dotyczące pobrania składników pokarmowych przez chmiel (w kg z ha) wraz z plonem głównym i ubocznym: od 117 do 272 kg N, 38-75 kg P2O5, 110-257 kg K2O, 154-296 kg CaO i 27-75 kg MgO. W warunkach krajowych wykazano, że średnio (lata x miejsce x odmiany) rośliny chmielu przy plonie szyszek w wysokości 2 t*ha-1 pobierały z gleby: 160 kg N, 15 kg P (35 kg P2O5) 115 kg K (140 kg K2O), 150 kg Ca (210 kg CaO) i 38 kg Mg (63 kg MgO).
  • Loading...
    Thumbnail Image
    Item
    Stan aktualny i perspektywy uprawy chmielu w Polsce do roku 2020
    (Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2009) Dwornikiewicz, Jerzy
  • Loading...
    Thumbnail Image
    Item
    System sygnalizacji zagrożenia plantacji chmielu przez mączniaka rzekomego
    (Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy, 2008) Dwornikiewicz, Jerzy; Pietruch, Czesław; Kozyra, Jerzy
  • Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa
  • Państwowy Instytut Badawczy
  • Ul. Czartoryskich 8, 24-100 Puławy
  • E-mail: bc@iung.pulawy.pl
  • Regulamin
  • Privacy policy
  • Cookie settings
  • Pomoc
  • DSpace software