Święcicki, Wojciech K.Surma, MariaKoziara, WiesławSkrzypczak, GrzegorzSzukała, JerzyBartkowiak-Broda, IwonaZimny, JanuszBanaszak, ZofiaMarciniak, Karol2024-06-262024-06-262011Polish Journal of Agronomy 2011, 7, 102–1122081-278910.26114/pja.iung.089.2011.07.10https://bc.iung.pl/handle/123456789/1365W pracy przedstawiono technologie, które mogą zwiększyć produkcję roślinną, w aspekcie konieczności wyżywienia ciągle wzrastającej liczby ludności na świecie. Rozpatrywano metody zwiększenia i przyspieszenia postępu biologicznego jako czynnika decydującego o wielkości i jakości produkcji roślinnej, a przy tym najbardziej proekologicznego. Przedstawiono główne kierunki doskonalenia roślin uprawnych, obejmujące wysokość plonowania i jakość plonu, hodowlę odmian mieszańcowych, hodowlę roślin odpornych na stresy środowiskowe, a także niektóre aspekty związane z genetyczną modyfikacją roślin. Omówiono również technologie uprawy roślin ukierunkowane na wykorzystanie postępu biologicznego oraz oddziaływania środowiskowe i efekty ekonomiczne. Uwzględniono różne technologie uprawy roli i ochrony roślin chroniące środowisko naturalne.application/pdfplpostęp biologicznyhodowla roślinkultury in vitroGMOmarkery molekularneuprawa roślinochrona roślinrośliny energetyczneNowoczesne technologie w produkcji roślinnej – przyjazne dla człowieka i środowiskainfo:eu-repo/semantics/article