Podleśna, Anna2024-07-102024-07-1020050552-9778https://bc.iung.pl/handle/123456789/1451Fertilization is one of the most important factors of plant cultivation. Competent and balanced using of nutritive elements is conducive to a decreased environment pollution and makes possible to obtain higher and better plant yields. The increasing deficit of sulfur caused by considerable reduction of gaseous air pollution is quite a new problem in the European countries. This situation can lead to a decrease of yield level of many crops and bring about a deterioration of their usability and technological quality. A proper supply of sulfur to the plant plays an important role in metabolism so that particular species retain their own quality features. This element is necessary for protein biosynthesis, to chlorophyll formation and normaI course of photosynthesis. We know that sulfur can influence flavor, aroma and the appearance of agricultural products as well as their nutritive and technological value. Excess of sulfur nutrition can lead to an increase in glucosinolate content of oilseed rape but as appears from literature and the author 's own research, shortage of sulfur decreases pasture value of legume seeds and grasses. This is connected with inhibition of sulfur amino acid synthesis at these plants. The presence of sulfur beneficially affects yield and quality of rapeseed oil, storage protein accumulation in cereals and increases quality of barley and technological value of wheat grain. Proper sulfur fertilization protects against harmful nitrogen compounds in roots of sugar beet and increases concentration of carotene, stark and vitamin C in the potatoes bulbs. Furthermore, fertilization with this element raises the natural plant resistance against stresses caused by drought, frost, diseases and pests.Nowym problemem w krajach europejskich jest pogłębiający się deficyt siarki spowodowany znacznym ograniczeniem emisji gazowych zanieczyszczeń powietrza. Ta sytuacja może doprowadzić do obniżenia poziomu plonowania wielu roślin oraz wpłynąć na pogorszenie ich jakości użytkowej, siarka odgrywa bowiem ważną rolę w metabolizmie. Jest niezbędna w biosyntezie białka, tworzeniu chlorofilu i fotosyntezie. Wiadomo obecnie, że siarka wpływa na smak, zapach i wygląd płodów rolnych, a także na ich wartość przetwórczą i żywieniową. Nadmierne nawożenie siarką może zwiększyć koncentrację glukozynolanów w rzepaku, ale z literatury i badań własnych wynika, że niedobór tego składnika obniża wartość pastewną nasion roślin strączkowych oraz motylkowatych i traw, co jest związane z zahamowaniem syntezy aminokwasów siarkowych. Nawożenie siarką wpływa korzystnie na wydajność i jakość oleju rzepakowego, skład białek zapasowych zbóż oraz podnosi jakość jęczmienia browarnego i wartość technologiczną ziarna pszenicy. Odpowiednie nawożenie siarką przeciwdziała gromadzeniu szkodliwych związków azotowych w korzeniach buraka cukrowego oraz zwiększa zawartość karotenu, witaminy C i skrobi w bulwach ziemniaka. Ponadto, nawożenie tym składnikiem podnosi naturalną odporność roślin na stresy wywołane przez suszę, mróz, choroby i szkodniki.siarkajakość plonówzawartość białkaglukozynolanyfotosyntezasulfuryield qualityprotein contentglucosinolatesphotosynthesisNawożenie siarką jako czynnik kształtujący metabolizm roślin uprawnych i jakość płodów rolnychSulfur fertilization as a factor affecting crop metabolism and quality of agricultural products