Jankiewicz, UrszulaGołąb, DariuszFrąk, Magdalena2024-01-152024-01-152013Polish Journal of Agronomy, 2013, nr 15, 65–682081-278810.26114/pja.iung.210.2013.15.11https://bc.iung.pl/handle/123456789/557Commonly found in the rizosphere, bacteria of the Pseu domonas strain are capable of stimulating plant growth. The mechanism of the beneficial impact of these bacteria on plants is complex, one of its components is to reduce the growth of plant fungal pathogens. The antagonistic effect of Pseudomonas bacte ria on the fungal phytopathogens is related to extracellular lytic enzymes and secondary metabolites. The study investigated the ability of the synthesis of salicylic acid by the two strains of bac teria of the genous Pseudomonas: P. fluorescens (UM1) and P. chlororaphis (UM2). Bacterial salicylic acid was detected in the thin layer chromatography phase: acetic acid:chloroform (9:1). Added to the culture medium, salicylic acid obtained after extrac tion with ethyl acetate from a culture of the test bacteria, resulted in a significant inhibition of mycelia growth of Fusarium phy tophatogens. Fusarium graminearum was found to be the least sensitive to salicylic acid. Growth inhibition was observed for Fusarium culmorum on the substrate with the addition of salicylic acid from the culture UM1. The results of the experiments indi cate the importance of salicylic acid synthesized by bacteria in reducing the growth of fungal phytopathogens and thus in stimu lating plant growthWystępujące powszechnie w ryzosferze bakterie z rodzaju Pseudomonas są zdolne do stymulacji wzrostu roślin. Mechanizm korzystnego oddziaływania tych bakterii na rośliny jest złożony, jednym z jego elementów jest ograniczanie wzrostu patogenów grzybowych roślin. Za antagonistyczne oddziaływanie bakterii Pseudomonas względem grzybów patogenicznych odpowiadają pozakomórko we enzymy lityczne oraz metabolity wtórne. W pracy zbadano zdolność do syntezy kwasu salicylowe go przez dwa szczepy bakterii z rodzaju Pseudomonas: P. flu orescens (UM1) oraz P. chlororaphis (UM2). Bakteryjny kwas salicylowy wykrywano techniką chromatografii cienkowarstwo wej w układzie faz: kwas octowy:chloroform (9:1). Dodany do podłoża hodowlanego kwas salicylowy uzyskany po ekstrakcji octanem etylu z hodowli badanych bakterii spowodował znaczne zahamowanie wzrostu grzybni fitopatogenów z rodzaju Fusa rium. Najmniej podatny na działanie kwasu salicylowego okazał się F. graminearum, natomiast największe zahamowanie wzrostu stwierdzono dla F. culmorum na podłożu z dodatkiem kwasu sali cylowego z hodowli UM1. Wyniki przeprowadzonych doświad czeń wskazują na istotną rolę syntetyzowanego przez bakterie kwasu salicylowego w ograniczaniu wzrostu grzybowych pato genów z rodzaju Fusarium.application/pdfPlPseudomonas speciesfungal pathogensbiological controlsalicylic acidPseudomonasgrzyby patogenenicznebiolo giczne zwalczaniekwas salicylowyEffect of salicylic acid, synthesized by the bacteria Pseudomonas fluorescens and P. chlororaphis on topathogenic fungi Fusarium.Wpływ kwasu salicylowego syntetyzowanego przez bakterie Pseudomonas fluorescens i P. chlororaphis na fitopatogeniczne grzyby rodzaju Fusariuminfo:eu-repo/semantics/article