Bochniarz, Alina2025-12-022025-12-022025978-83-7562-440-310.26114/bro2.iung.2025.12.02https://bc.iung.pl/handle/123456789/4624Uczniowie, którzy odwiedzają nasz instytut przy okazji różnych imprez, są zainteresowani zagadnieniami produkcji roślinnej, jednak często ich wyobrażenie o roślinach i surowcach rolnych jest zupełnie błędne. Ich wiedza bazuje na informacjach z reklam czy wpisów internetowych, które nieraz mają niewiele wspólnego z rzeczywistością. Dlatego w niniejszej broszurce zgromadzono sprawdzone podstawowe dane o wybranych gatunkach roślin uprawnych: wygląd w różnych fazach rozwojowych, sposób zbioru, wykorzystanie. Materiał ten może pomóc w weryfikacji informacji z innych źródeł, można go też wykorzystać do uzupełnienia wiadomości z lekcji botaniki, bo podaje przykłady nie spotykane zwykle w podręcznikach. Publikacja obejmuje zboża, ziemniak, burak cukrowy, rzepak, słonecznik i rośliny bobowate uprawiane na nasiona. Uwzględniono również chmiel i tytoń, chociaż ich plantacje zajmują w Polsce stosunkowo małą powierzchnię, gdyż są to rośliny uprawiane lokalnie i nie każdy może je obejrzeć w naturze. Zdjęcia są oryginalne, zostały w większości wykonane w zakładach doświadczalnych i hali wegetacyjnej IUNG-PIB. Ciekawym uzupełnieniem publikacji może być strona projektu "Rolnictwo bez tajemnic – internetowy przewodnik dla uczniów szkół podstawowych” (https://rolnictwobeztajemnic.iung.pl/), na której dodatkowo podano ogólne informacje dotyczące produkcji roślinnej i zamieszczono filmiki dotyczące omawianych zagadnień.otherprodukcja roślinnarośliny uprawneedukacja rolniczaObrazki z pól produkcyjnych. Rozwój roślin uprawnych.Other