2023-11-102023-11-102081-2788https://bc.iung.pl/handle/123456789/480W opracowaniu przedstawiono ocenę gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka pod względem dostosowania do wymogów dobrej praktyki rolniczej. Badania koncentrowały się na terenie województwa lubelskiego i podlaskiego w gospodarstwach prowadzących działalność w pobliżu zakładów mleczarskich, co stwarza gwarancję zbytu surowca i wpływa na doskonalenie produkcji. Z kompleksowej oceny gospodarstw, uwzględniającej analityczne ilościowe i jakościowe wskaźniki, wynika, że gospodarstwa w obu porównywanych rejonach cechowały się średnią zgodnością praktyk rolniczych z zasadami gospodarowania zrównoważonego. Większość gospodarstw wykazywała dodatnie salda bilansu azotu, przekraczające dopuszczalną ilość 30 kg N/ha użytków rolnych. Korzystniejszy bilans składników nawozowych oraz indeks pokrycia gleby przez rośliny osiągały gospodarstwa na glebach słabszych. Bilans glebowej substancji organicznej kształtował się na ogół korzystnie. Lepszym wskaźnikiem wykazały się gospodarstwa prowadzące działalność na lepszych glebach (rejon I).application/pdfgospodarstwa mlecznedobra praktyka rolni- czazgodnośćOcena organizacji gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka w aspekcie dostosowania do zasad dobrej praktyki rolniczej