2023-10-022023-10-02https://bc.iung.pl/handle/123456789/234Badania nad oceną efektywności działania prepara- tów z mikroorganizmami pożytecznymi na wybrane właściwości chemiczne gleby prowadzono w RZD w Grabowie, woj. mazo- wieckie, w latach 2012–2014. Statyczne doświadczenie polowe realizowano w warunkach eksperymentów ze zbożami, metodą równoważnych podbloków: split-block-split-plot. W doświad- czeniu uwzględniono 3 czynniki badawcze: I – rodzaj preparatu z mikroorganizmami pożytecznymi: EM, EmFarma Plus, UGmax oraz obiekt kontrolny – bez stosowania preparatów mikrobiolo- gicznych; II – sposób stosowania tych preparatów: na ściernisko, na ściernisko z dodatkiem słomy oraz na ściernisko z dodatkiem słomy i azotu, III – dawka nawożenia N: 0, 70, 140 kg N.ha-1. W trakcie 3-letnich badań corocznie po sprzęcie roślin w warstwie ornej gleby oznaczano: pH, zawartość przyswajalnych form fos- foru, potasu i magnezu. Preparaty mikrobiologiczne EM, EmFar- ma Plus oraz UGmax istotnie zwiększały w każdym z 3 lat badań zasobność gleby w przyswajalny fosfor, a w latach 2012 i 2013 – w przyswajalny potas. Sposób stosowania preparatów oraz na- wożenie azotem wykazywały w poszczególnych latach badań niejednoznaczny wpływ na zawartość przyswajanego fosforu i potasu w glebie. Nie stwierdzono istotnego wpływu preparatów mikrobiologicznych na pH gleby oraz zawartość przyswajalnego Mg w glebiehttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.enpreparaty mikrobiologiczne, zawartość przy- swajalnego fosforu w glebie, żyzność glebymicrobiological preparations, content of available phosphorus in soil, soil fertilityWpływ preparatów mikrobiologicznych, sposobów ich stosowania oraz dawek nawożenia azotem na zawartość przyswajalnego fosforu w glebie i inne wybrane wskaźniki chemiczne żyzności glebyinfo:eu-repo/semantics/article