Hołaj, JacekMachul, Marian2024-07-112024-07-112005Pamiętnik Puławski, 2005, 140, 69-780552-9778https://bc.iung.pl/handle/123456789/1474Kiszonka z kukurydzy stanowi podstawową paszę w żywieniu przeżuwaczy. W warunkach gospodarki rynkowej istotne jest poznanie nie tylko kosztów uprawy, ale i sporządzania kiszonki. Analizie poddano kukurydzę średniowczesną o plonie świeżej masy 490 dt*ha-1 i średniopóźną o plonie 520 dt*ha-1. Założono również, że kukurydza na kiszonkę będzie uprawiana na trzech powierzchniach: 2, 10 i 50 ha i przy dwóch rodzajach nawożenia: NPK i NPK z wapnowaniem. W opracowaniu wykorzystano komputerowy model gospodarstwa. Dane wejściowe do modelu stanowiły karty technologiczne produkcji kukurydzy na kiszonkę dla podanych plonów, powierzchni i rodzajów nawożenia oraz baza danych z danymi eksploatacyjnymi i cenami środków produkcji obowiązującymi w 2004 r. Uzyskane wyniki wykazały, że koszty materiałów i usług mają największy udział w kosztach bezpośrednich produkcji kukurydzy na kiszonkę. Koszty materiałów można obniżyć poprzez zastąpienie drogich, importowanych nasion tańszymi produkcji krajowej. Zakup drogich i specjalistycznych maszyn i rezygnacja z usług jest ekonomicznie uzasadniona tylko w przypadku dużych areałów, a realizacja inwestycji musi być poprzedzona rachunkiem ekonomicznym gospodarstwa w perspektywie kilku lat. W kosztach produkcji kukurydzy na kiszonkę duży udział mają koszty zbioru.kiszonka z kukurydzytechnologia uprawyorganizacja zbiorusporządzanie kiszonkiekonomika produkcjimaize silagecultivation technologyorganization of harvestsilage preparationproduction economicsModelowanie kosztów produkcji kiszonki z kukurydzyModelIing of maize silage production costs