Pikuła, DorotaWiniarski, Ryszard2024-11-142024-11-142024Przemysł Chemiczny, 2024, 103/8, 854-8580033-2496 (e-ISSN 2449-9951)10.15199/62.2024.8.2https://bc.iung.pl/handle/123456789/1999W statycznym doświadczeniu polowym porównano efekty stosowania pofermentu organicznego (stała frakcja) pozyskanego z biogazowni rolniczej na tle obiektu kontrolnego, w którym nie stosowano nawożenia organicznego, celem oceny ilości i jakości materii organicznej. Poferment stosowano w dawce 30 t/ha pod kukurydzę uprawianą na kiszonkę w trzyletniej monokulturze w latach 2019–2021. Nawożenie pofermentem przeciwdziałało ubytkowi węgla organicznego w glebie (Corg.) sprzyjało jego akumulacji, a także poprawiało jakość glebowej materii organicznej. Zastosowanie pofermentu wpływało korzystnie na zwiększenie zawartości frakcji humin (trwałej frakcji próchnicy). Wartość stosunku kwasów huminowych do fulwowych wynosiła CKH:CKF > 1,5.othernawożenie organicznejakość materii organicznej glebykwasy huminowekwasy fulwowehuminywęgiel organiczny w glebieOcena wpływu stosowania pofermentu w monokulturze kukurydzy na ilość i jakość materii organicznej w glebieAssessing the effect of using digestate in maize monoculture on soil organic matter quantity and qualityArticle