Bochniarz, Alina2025-12-022025-12-022025978-83-7562-441-010.26114/bro1.iung.2025.12.01https://bc.iung.pl/handle/123456789/4623Na terenach wiejskich najwięcej miejsca zajmują pola produkcyjne. Rolnicy uprawiają na nich różne rośliny. To bardzo ważna praca, bo rośliny z upraw polowych są źródłem pożywienia dla ludzi. Oczywiście, zwykle surowce rolne nie trafiają bezpośrednio na nasze stoły, wcześniej są przetwarzane. Na przykład zebrane ziarno zbóż musi być najpierw przerobione na mąkę, kaszę czy płatki. Również produkcja zwierzęca, z której mamy mięso, mleko i jaja, jest zależna od upraw polowych, bo zapewniają one paszę dla zwierząt gospodarskich. W broszurce opisano wybrane gatunki roślin uprawianych na polach: zboża, ziemniak, burak cukrowy, rzepak, słonecznik, rośliny bobowate, chmiel i tytoń. Publikacja zawiera ich zdjęcia w kolejnych fazach wzrostu i rozwoju, aż do zbioru plonu. Więcej informacji na ich temat znajduje się na stronie projektu „Rolnictwo bez tajemnic – internetowy przewodnik dla uczniów szkół podstawowych”, na której zamieszczone są również krótkie filmiki dotyczące ich uprawy (https://rolnictwobeztajemnic.iung.pl/). Broszurka jest przeznaczona dla uczniów początkowych klas szkoły podstawowej, ale w ofercie naszego instytutu* znajduje się również książeczka „Obrazki z pól produkcyjnych. Rozwój roślin uprawnych”, o poszerzonym zakresie wiadomości.otherrolnictwouprawy polowerośliny uprawneprodukcja żywnościWycieczka na pole. Rośliny uprawne.Other