2023-11-202023-11-2031/01/20142081-2788https://bc.iung.pl/handle/123456789/535Artykuł stanowi przegląd danych dotyczących produk cji kwasu mlekowego na drodze biotechnologicznej z wykorzy staniem odnawialnych źródeł węgla (głównie biomasy roślinnej). Zaprezentowano szerokie spektrum mikroorganizmów syntety zujących kwas mlekowy (bakterie fermentacji mlekowej, Bacil lus sp., Escherichia coli, grzyby strzępkowe), w tym drobno ustroje uzyskane w wyniku modyfikacji genetycznych. Ponadto opisano substraty skrobiowe, celulozowe i hemicelulozowe oraz odpadowe produkty przemysłowe (melasa, serwatka) stosowane do produkcji kwasu mlekowego. Podjęto próbę charakterystyki czynników wpływających na przebieg i ekonomikę procesu bio syntezy kwasu mlekowego oraz na jakość i ilość otrzymywanego produktu końcowego w konkretnych warunkach hodowli. Auto rzy skupili się na metodach ulepszania szczepów produkcyjnych oraz czynnikach wzbogacających podłoża hodowlane w celu zwiększenia wydajności procesu i czystości kwasu mlekowego. Przedstawiono także perspektywy zastosowania kwasu mleko wego, zwłaszcza w odniesieniu do produkcji biodegradowalnego polilaktyduapplication/pdfkwas mlekowyPLAbakterie fermentacji mle kowejsurowce odnawialneMikrobiologiczna produkcja kwasu mlekowego z surowców odnawialnych