2023-11-152023-11-152081-2787https://bc.iung.pl/handle/123456789/501W pracy przytoczono wyniki niektórych badań, któ re przeczą opiniom, że rolnictwo konwencjonalne (intensywne) przyczynia się do wyjaławiania i degradacji gleby oraz nieko rzystnych zmian w liczebności i składzie mikroorganizmów gle bowych. Na przykład analizy zasiedlenia wybranych gleb Polski przez bakterie Azotobacter wykonane na początku i pod koniec XX wieku wykazały, że intensyfikacja produkcji rolniczej, jaka dokonała się w ubiegłym wieku, nie wpłynęła ujemnie nie tylko na występowanie, ale także na liczebność omawianej grupy bak terii w glebach naszego kraju. Badania mikrobiologicznych, bio chemicznych i niektórych chemicznych właściwości próbek gleb pobranych z wieloletnich doświadczeń polowych wykazały, że tylko nieprawidłowo wykonywane zabiegi, np. długotrwałe na wożenie mineralne, zwłaszcza azotowe, bez wapnowania, mogą powodować niekorzystne zmiany w glebach, takie jak zmniejsze nie liczebności niektórych grup mikroorganizmów, głównie na skutek zakwaszenia środowiska glebowego. Racjonalne nawoże nie gleb NPK, nawet wysokimi dawkami, w połączeniu z okreso wym wapnowaniem nie jest czynnikiem degradującym – wprost przeciwnie – jest czynnikiem użyźniającym glebę. Stosowanie nawozów organicznych i urozmaicony płodozmian są czynnika mi, które szczególnie korzystnie oddziałują na wszystkie właści wości gleby i jej żyznośćapplication/pdfAzotobacter, mikroorganizmy glebowe, od działywanie, rolnictwo intensywneCzy rolnictwo konwencjonalne (intensywne) szkodzi mikroorganizmom glebowym?