Król, Maria J.Perzyński, Andrzej2024-07-112024-07-112005Pamiętnik Puławski, 2005, 140, 103-1160552-9778https://bc.iung.pl/handle/123456789/1477Szczepy bakterii Azospirillum spp. i Pseudomonas stutzeri były izolowane wcześniej z endoryzosfery jęczmienia (Hordeum sativum), kukurydzy (Zea mays), uprawianych na różnych glebach i z wydmuchrzycy piaskowej (Elymus arenarius) rosnącej na piaskach wybrzeża Bałtyku (Sobieszewo i Świnoujście). Szczepy te były zdolne do degradacji benzenu. Wiązanie azotu przez szczepy Azospirillum spp. i Pseudomonas stutzeri (głodzone), wyrażone redukcją acetylenu, było badane w pożywce bezazotowej z benzenem jako jedynym źródłem węgla w czasie 168 godzin. Najwyższą aktywność nitrogenazy Azospirillum spp. stwierdzono od 24 h do 48 h, gdy wahała się od 108,19 nM do 109,71 nM C2H4·h-1·cm-3 fazy gazowej. Najwyższą aktywność nitrogenazy Pseudomonas stutzeri stwierdzono po 168 h, wynosiła ona około 83,8 nM C2H4·h-1·cm-3.Azospirillum spp.Pseudomonas stutzeribenzenredukcja acetylenuAzospirillum spp.,Pseudomonas stutzeribenzeneacethylene reductionWykorzystanie benzenu jako jedynego źródła węgla w wiązaniu wolnego azotu przez bakterie z rodzaju Azospirillum i Pseudomonas stutzeriUtilisation of benzene as the sole carbon source in fixation of free nitrogen by Azospirillum spp. and Pseudomonas stutzeri strains of bacteria