Kowalska, BeataSmolińska, Urszula2024-01-152024-01-152013Polish Journal of Agronomy, 2013, nr 15, 38–482081-278810.26114/pja.iung.187.2013.15.07https://bc.iung.pl/handle/123456789/553The aim of the study was to investigate the effect of addition of plant materials (rapeseed meals and milled seeds of mustard) and Trichoderma harzianum on a population of Burkholderia cepacia in soil. The onion cv. Grabowska (Allium cepa L.) was cultivated in container soil culture. During cultivation population of B. cepacia and other soil microorganisms were estimated. Also the health and yield of onion were studied. Experiments were conducted over three years. The number of B. cepacia decreased with time in all treat ments. The lowest population of B. cepacia was observed in rape seed meals and milled seeds of mustard treatments, especially af ter 3 and 9 months after the plant material application. In these treatments the increasing amount of total number of bacteria, spore bacteria and Pseudomonas bacteria, streptomyces and fungi was observed. After 1 month from the start of the experiment the differences were strongly expressed. The increased yield of onion was observed after addition of the rapeseed meal both in B. cepacia-infested and uninfested treatments. The addition of milled seeds of mustard to the unin fested soil had positive influence on the yield of onion, however addition of mustard to the infested soil caused decrease of the yield.Celem badań było określenie, czy dodatek do gleby zakażonej bakterią Burkholderia cepacia makuchu rzepakowego, zmielonych nasion gorczycy sarepskiej lub antagonistycznego grzyba Trichoderma harzianum wpłynie na ograniczenie liczeb ności tego patogena. W glebie umieszczonej w kontenerach upra wiano cebulę odmiany Grabowska (Allium cepa L.). W trakcie uprawy analizowano populacje patogenicznej bakterii B. cepacia i innych mikroorganizmów glebowych oraz oceniano plon i zdro wotność cebuli. Doświadczenia prowadzono przez trzy sezony wegetacyjne. Stwierdzono, że liczba B. cepacia w glebie zmniejszała się wraz z upływem czasu we wszystkich kombinacjach. Istotny spadek liczebności B. cepacia zaobserwowano w kombinacjach z makuchem i gorczycą, szczególnie po upływie 3 i 9 miesięcy od zaaplikowania materiałów roślinnych. W tych kombinacjach stwierdzono także istotny wzrost ogólnej liczby bakterii, bak terii przetrwalnikujących i z grupy Pseudomonas, promieniow ców oraz grzybów. Istotne różnice zaobserwowano zwłaszcza po upływie 1 miesiąca od dodania materiałów roślinnych. Wzrost plonu cebuli zaobserwowano po dodaniu makuchu rzepakowego zarówno w kombinacji zakażonej B. cepacia, jak i w kombinacji bez patogena. Dodatek zmielonych nasion gorczy cy sarepskiej do gleby niezakażonej pozytywnie wpływał na plon cebuli, jednakże dodatek do gleby zakażonej znacznie obniżał plonapplication/pdfPlBurkholderia cepaciaBrassicaceaeonionbiologi cal controBurkholderia cepaciaBrassicaceaecebulaochrona biologicznaResearch on reducing the population in the soil of an onion valid pathogen – bacterium Burkholderia cepacieBadania nad ograniczeniem populacji w glebie ważnego patogena cebuli – bakterii Burkholderia cepaciainfo:eu-repo/semantics/article