Dwornikiewicz, Jerzy2024-07-122024-07-1220060552-9778https://bc.iung.pl/handle/123456789/1505Badania wykonano w warunkach produkcyjnych, gdzie obiektami były odmiany chmielu: aromatyczna - Lubelski i goryczkowa - Marynka oraz typ gleby: brunatna i mada. Średnio chmiel wytwarzał ok. 5,7 t*ha-1 s.m. materii organicznej i w tym zakresie nie stwierdzono istotnych różnic odmianowych. Zaobserwowano statystycznie nie udowodnione odmianowe różnice w pokroju roślin, zwłaszcza w wielkości plonu głównego (towarowego) - szyszek chmielu: odmiana Lubelski ok. 1,6 t*ha-1 i odmiana Marynka ok. 2.4 t*ha-1 p.s.m. Zawartość azotu w liściach i szyszkach chmielu była średnio dwa razy większa niż w pędach. Szyszki zawierały średnio dwa razy więcej fosforu oraz wyraźnie więcej potasu niż inne części rośliny. Większe zawartości wapnia i magnezu stwierdzono w liściach niż w innych częściach rośliny.Plon główny i uboczny oraz zawartość składników pokarmowych w roślinach chmielu