Ceglińska, AlicjaSamborski, StanisławRozbicki, JanCacak-Pietrzak, GrażynaHaber, Tadeusz2024-07-102024-07-102005Pamiętnik Puławski, 2005, 139, 39-460552-9778https://bc.iung.pl/handle/123456789/1439The material under examination was the grain of 12 winter triticale varieties (Alzo, Disco, Fidelio, Janko, Kitaro, Lamberto, Magnat, Marko, Prado, Pronto, Tornado, Woltario were). The influence of increasing levels of fertilizer nitrogen (O, 80, 170 kg*ha-1) on the milling and baking properties were analyzed. In the majority ofthe varieties nitrogen fertilization, caused miliing properties to deteriorate (low flour yield, high ash content, low milling efficiency factor K). Raising fertilizer nitrogen levels influenced the differentiation of the bread volume obtained from examined varieties and improved the cell structure of the crumb.Badania prowadzono na ziarnie 12 odmian pszenżyta ozimego (Alzo, Disco, Fidelio, Janko, Kitaro, Lamberto, Magnat, Marko, Prado, Pronto, Tornado, Woltario ). Celem badań było określenie wpływu nawożenia azotem (O, 80, 170 kg*ha-1) na ich właściwości przemiałowe i wypiekowe. U większości odmian nawożenie azotem powodowało pogorszenie właściwości przemiałowych ziarna. Przejawiało się ono małą wydajnością mąki, wysoką zawartością popiołu oraz niskim wskaźnikiem efektywności przemiału K. Zwiększenie ilości azotu w nawożeniu wpłynęło na zróżnicowanie objętości pieczywa uzyskanego z mąki badanych odmian oraz poprawę struktury jego miękiszu.przenżyto ozimeodmianywłaściwości przemiałowewłaściwości wypiekowewinter triticalevarietiesmilling propertiesbaking propertiesOcena wartości przemiałowej i wypiekowej ziarna odmian pszenżyta ozimego w zależności od nawożenia azotemEstimation of milling and baking value of winter triticale varieties depending on nitrogen fertilization