2023-11-202023-11-2031/01/20142081-2788https://bc.iung.pl/handle/123456789/528W badaniach prowadzonych w latach 2009–2011w Radzikowie wykonana została ocena cech morfologicznych,użytkowych i chemicznych 123 obiektów owsa A. sativa L.,A. byzantina C. Koch., A. strigosa Schreb., A. abyssinica Hochst.,A. fatua L., A. barbata Pott. Przedmiotem badań były stare od miany, populacje miejscowe, linie hodowlane oraz dzikie gatun ki owsa. Celem badań było poznanie zmienności obiektów podwzględem cech morfologicznych, użytkowych i jakościowychoraz wybór form najbardziej pożądanych w hodowli. Roślinyoceniano pod względem: wschodów, liczby roślin na dwóch me trach długości rzędu, pokroju roślin, daty wiechowania, wysoko ści roślin, długości wiechy, typu wiechy, występujących chorób,wylegania, daty dojrzałości. Po zbiorach określono plon z polet ka, masę tysiąca ziaren, ciężar objętościowy ziarna oraz barwęłuski. W ostatnim roku doświadczenia wykonano badania jako ściowe ziarna. Dla 100 obiektów oznaczono zawartość: suchejmasy, białka, tłuszczu, skrobi, popiołu, błonnika i ?-glukanów.Trzyletnie wyniki obserwacji oraz wyniki badań składu che micznego poddano analizie statystycznej w pakiecie statystycz nym SAS®. Wykonano analizę wariancji, a następnie zastoso wano metodę składowych głównych. Badane obiekty wykazałysię dużym zróżnicowaniem pod względem analizowanych cech.Wybrano 15 obiektów wyróżniających się wysokim plonowa niem, odpornością na porażenie chorobami powodowanymiprzez grzyby i odpornością na wyleganie. Na podstawie składuchemicznego wskazano obiekty szczególnie przydatne do celówspożywczych i paszowych.application/pdfAvena L.zasoby genoweskład chemicznycechy morfologicznecechy użytkoweanalizy statystyczneOcena cech morfologicznych, użytkowych i składu chemicznego obiektów owsa zgromadzonych w Krajowym Centrum Roślinnych Zasobów Genowych w Radzikowie