Krupiński, JędrzejHorbańczuk, Jarosław O.Kołacz, RomanLitwińczuk, ZygmuntNiemiec, JanZięcik, Adam2024-06-262024-06-262011Polish Journal of Agronomy 2011, 7, 59–672081-278910.26114/pja.iung.083.2011.07.06https://bc.iung.pl/handle/123456789/1361W pracy odniesiono się do zagadnień związanych z wykorzystaniem zaawansowanych technologii molekularnych w genetycznym doskonaleniu cech produkcyjnych i funkcjonalnych zwierząt gospodarskich. Przedstawiono najnowsze metody badania asocjacji markerów genetycznych z cechami produkcyjnymi i funkcjonalnymi (mikromacierze SNP – single nucleotide substitution) oraz sekwencjonowania następnej generacji (next generation sequencing), nowe technologie (GWAS – genome-wide association study), techniki molekularne (transkryptomika, proteomika, metabolomika), rozwój nutrigenomiki i farmakogenomiki. Omawiając możliwości kształtowania jakości surowców i produktów zwierzęcych w aspekcie oczekiwań konsumentów zwrócono szczególną uwagę na wykorzystanie metod żywieniowych dla wzbogacania surowców i produktów zwierzęcych w składniki bioaktywne, zwiększenie zawartości bioaktywnych składników mleka w aspekcie zdrowia konsumentów oraz ocenę ryzyka związanego z wykorzystaniem roślin GMO w żywieniu zwierząt. Wiele miejsca poświecono wykorzystaniu metod biotechnologii w hodowli, farmacji i biomedycynie, zwłaszcza do celów ksenotransplantacji i wytwarzania biofarmaceutyków. Poruszono zagadnienia dotyczące zachowania bioróżnorodności zwierząt metodami in situ i ex situ w warunkach zrównoważonego rolnictwa. Zwrócono również uwagę na elementy kształtowania nowoczesnej produkcji zwierzęcej, uwzględniające ochronę środowiska i podwyższony dobrostan zwierząt. Wskazano, że główny cel strategiczny rozwoju produkcji zwierzęcej w naszym kraju dotyczy modyfikacji metod produkcji zwierzęcej, uwzględniających zaawansowane technologie molekularne, zachowanie bioróżnorodności, ekologii, dobrostanu zwierząt oraz środowiska rolniczego jako źródła surowców i produktów bezpiecznych dla zdrowia konsumentów.application/pdfplhodowlagenomikabiotechnologiajakość żywnościbioróżnorodnośćekologiaStrategiczne kierunki rozwoju produkcji zwierzęcej uwarunkowane oczekiwaniem społecznym, ochroną środowiska i dobrostanem zwierzątinfo:eu-repo/semantics/article