Olga, KosawskaBączek, KatarzynaGeszprych, AnnaWęglarz, Zenon2024-01-152024-01-152013Polish Journal of Agronomy, 2013, nr 15, 60–642081-278810.26114/pja.iung.202.2013.15.10https://bc.iung.pl/handle/123456789/556The content and composition of essentials oil in wild growing oregano populations occurring in Eastern Poland were determined. The flowering herb was collected from 8 natural sites. Investigated populations differed significantly for the content and composition of essential oil. The total content of essential oil ranged from 0.20 to 0.73%. The GC analysis revealed the presence of 21 compounds with sabinene, ?-caryophyllene and caryophyllene oxide as dominant compoundsCelem pracy było określenie zmienności wewnątrzga tunkowej wybranych dziko rosnących populacji lebiodki pospo litej pod kątem zawartości i składu chemicznego olejku eterycz nego. W 2011 roku wytypowano 8 populacji lebiodki pospolitej występujących na stanowiskach naturalnych, głównie na terenie wschodniej Polski. Z kwitnących roślin pozyskano ziele, które po wysuszeniu w temperaturze 35°C poddano ocenie chemicznej. Ogólną zawartość olejku określono metodą destylacji z parą wod ną, a jego skład chemiczny oznaczono przy wykorzystaniu chro matografii gazowej. Badane populacje lebiodki różniły się zarów no pod względem zawartości, jak i składu chemicznego olejku eterycznego. Ogólna zawartość olejku wahała się od 0,20% do 0,73%. w olejku zidentyfikowano 21 składników, przy czym w największej ilości wystąpiły: sabinen (5,24–30,49%), tlenek kariofilenu (6,07–19,21%) i ?-kariofilen (3,29–12%)application/pdfPloreganopopulationessential oillebiodkapopulacjaolejek eterycznyChemical variability of wild growing populations of oregano (Origanum vulgare L.)Ocena składu chemicznego olejku eterycznego dziko rosnących populacji lebiodki pospolitej (Origanum vulgare L.)info:eu-repo/semantics/article