Piskuła, Mariusz K.Strączkowski, MarekŻmudzki, JanOsek, JacekNiemczuk, KrzysztofHorbańczuk, Jarosław O.Skomiał, Jacek2024-06-262024-06-262011Polish Journal of Agronomy 2011, 7, 82–912081-278910.26114/pja.iung.092.2011.07.08https://bc.iung.pl/handle/123456789/1363Skuteczne działania na rzecz zdrowia społeczeństwa, które należy traktować jako zbiór konsumentów, wymaga wielokierunkowego, multidyscyplinarnego podejścia. Wiadome jest, że stylowi życia, obejmującemu sposób odżywiania się, aż w 50% przypisuje się wpływ na stan zdrowia. Nieracjonalne odżywianie, w głównej mierze polegające na nadmiernej konsumpcji żywności wysokoenergetycznej, wywołuje epidemię chorób dietozależnych obciążającą budżety systemów opieki zdrowotnej. Skuteczne przeciwstawienie się tej tendencji powinno objąć skoordynowane działania administracyjne (fiskalne i edukacyjne) oraz inwestowanie w badania prowadzące do powszechnego wprowadzenia na rynek żywności prozdrowotnej, skierowanej do konkretnych grup konsumentów (np. osób starszych czy dzieci), nie wykluczając jej subwencjonowania. Wiąże się to z koniecznością opracowania systemów wytwarzania żywości, z gwarancją bezpieczeństwa i skuteczności działania. Gwarantem jej bezpieczeństwa jest stała kontrola wartości odżywczej i cech prozdrowotnych oraz obecności substancji szkodliwych oraz patogennych pasożytów, bakterii, wirusów czy prionów prowadzona przez instytucje do tego powołane przez rząd. Nieustanne doskonalenie systemu wykrywania tych zagrożeń spoczywa na nauce (analiza ryzyka), a uzyskane wyniki stanowią podstawę do decyzji administracyjno-prawnych (zarządzanie ryzykiem).application/pdfplbezpieczeństwo żywnościżywność funkcjonalnachoroby dietozależneprewencjazdrowiebioróżnorodnośćCharakterystyka czynników decydujących o bezpieczeństwie konsumentów i jakości prozdrowotnej żywnościinfo:eu-repo/semantics/article